A fényt már sok mindenre rávettük, amit korábban lehetetlennek tartottunk. Meghajlítottuk, visszavertük, lelassítottuk, és a kutatók most annak is megtalálták a módját, hogy csapdába ejtsék, fizikailag tetszés szerint mozgassák, majd újra elengedjék.

Német kutatóknak sikerült megállítania a fényt

Fotó: Unsplash

Álló fény

Ezt a bravúrt a Johannes Mainzban található Gutenberg Egyetem tudósainak köszönhetjük, akik a Physics Review Letters tudományos szaklapban tették közzé beszámolójukat. A kutatók egy kvantum-memóriába zárva ejtették csapdába a fényt, ami a gyakorlatban ultra hideg hőmérsékletre hűtött rubídium atomok felhőjét igényelte. A kvantum-memória módosításával a fény újra szabadon haladhatott, mindössze minimális változással a tulajdonságaiban, koherenciájában.

A kvantuminformáció ellenőrzött manipulálása, tárolása és visszakeresése elengedhetetlen a kvantumkommunikációhoz és a kvantumszámítástechnikához. A fénnyel való munkához szükséges kvantum-memória, tárolóközegként ultra-hideg hőmérsékletű atommintákat használ, melyek kiemelkedőek a magas tárolási hatékonyság és élettartam szempontjából.

Mozgatott fény

Az 1,2 mm úthosszúságon, ellenőrzötten szállított, előzetesen eltárolt fény szállítási folyamata és annak dinamikája csak csekély hatást gyakorolt a tárolás koherenciájára.

A bemutatott koncepció kiterjeszthető nagyobb szállítási távolságokra a tároló szakaszok számának növelésével új kvantumeszközök, például külön írási és olvasási szekciókkal rendelkező optikai versenypálya memóriák, vagy optikai kvantumregiszterek kifejlesztése is lehetővé válik.

Fénybőrönd

"A fényt úgymond egy “bőröndbe” tettük, csak hogy esetünkben a bőrönd hideg atomok felhőjéből készült. Ezt a bőröndöt rövid távolságon mozgattuk, majd újra kivettük belőle a fényt. Ez nem csupán a fizika szempontjából lehet érdekes, hanem a kvantumkommunikáció szempontjából is, mert a fényt nem túl könnyű megragadni, és ha kontrollált módon máshová akarjuk szállítani, akkor általában elveszítjük”- mondta el Patrick Windpassinger professzor, professzor közleményében.

Ez a megoldás egy hasonló technikára épül, amelyet elektromágnesesen indukált transzparenciának vagy EIT-nek neveznek, melynél az atomok felhőit tároló közegként használják a fényimpulzusok csapdázására és feltérképezésére. Mivel a folyamat reverzibilis, ezek a fényimpulzusok a jövőben újra visszanyerhetőek.

Rakéta

A kvantumkommunikációs hálózatok döntő fontosságúak a számítástechnika jövője szempontjából, amely a természet kvantumtulajdonságait használja hihetetlen számítási teljesítmény előállításához. A fény tárolásának, sőt mozgatásának képessége kulcsfontosságú ennek a célnak az eléréséhez. E nélkül a képesség nélkül nem lehetne felfelé skálázni, növelni a kvantumhálózatokat.

Egy atomokból álló felhő mozgatása nem könnyű anélkül, hogy befolyásolnánk a tulajdonságaikat. Ha változatlanul szeretnénk megőrizni a bennük csapdázott fényt, akkor nagyon kevéssé szabad csak hatnunk rájuk. Ennek megvalósításához a kutatók egy optikai szállítószalagot hoztak létre. Magához a mozgatáshoz két lézersugarat alkalmaztak, melyekkel anélkül mozgathatják az atomfelhőt, hogy elveszítenék vagy felmelegítenék őket.

A kereskedelmi kvantumszámítógépek és kvantumhálózatok előtt még számos akadály van, de a kutatás csökkentette ezek számát. A kvantum rendszerek általában nagyon érzékenyek a környezetből származó interferencia és zaj okozta zavarásokra, ezért rendkívül alacsony hőmérsékleten tartják őket. A frissen megvalósított fény-transzport szállítási távolsága egyelőre rövid, több tényező miatt, de főképp azért, mert a fény csak korlátozott ideig tárolható így. A jelenlegi tárolási megközelítések – mint az összes kvantumjelenség egyöntetűen – könnyen megzavarhatóak. A cél a fény lehető legminimálisabb minimális befolyásolása.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
teuton
Szerintetek a fideszbirkak közül (durrfing, onemjo, hascsikari es tarsai) mwnnyit ertettek ebböl a cikkböl? Nem volt ugyanis sem Soros, sem Gyurcsany benne, igy nem lehet hazaarulozni sem...
Aki Én
@teuton: Ezek a buta németek inkább a migrációt állítanák meg.
El a kezekkel a fénytől.
Aki Én
@teuton: ...és ezt a marhaságot is biztos Soros pénzelte.
Jozefina
Úgy látszik a tudomány fejlódésében nincsenek korlátok!!! Gratula a tudós csoportnak!!!
teuton
@Aki Én: Ezek szerint 1 szot nem ertettel belöle, mire lehet hasznalni az uj technologiat. 10-20 ev mulva mar ez lesz a szamitastechnika hetköznapja, de te nem fogod tudni hasznalni, mert nem erted.
teuton
@Aki Én: A nemetek köszönik az aggodasod, de nincs semmi bajuk a migracioval -amihez neked semmi közöd!-, nekik szüksegük van ra, ezert tamogatjak. Erdekes, hogy MO-ra nem nagyon akar senki menni, kiveve a nyugdijjal "megtamogatott" ukranokat... Elmondanad, hogy hany %-a a roman allampolgaroknak maradt MO-on, akik megkaptak akkor az allampolgarsagot, amikor Romania meg nem volt EU-tag? 10% sem maradt, mentek tovabb Nyugat-Europaba!
Ha pedig a menekültekre gondolsz, akkor kevered a fogalmakat, azok befogadasara nemzetközi törvenyek vonatkoznak. Amiket MO nem tart be... Nem talalod furcsanak, hogy ugyanaz a szemely, akit MO elutasit, mas EU-orszagban megkapja JOGOSAN a menekült-statuszt? Birosagilag igazolva! Akit pedig MO elutasit, az birosagilag igazolva karteritest kap, mert jogtalan volt...
Aki Én
@teuton: Használni te sem fogod tudni. Viszont te nem érted, mert ez irónia volt az első felvetésedre. Lehet, hogy nem voltam elég egyértelmű.
Csak elképzeltem, hogy hogyan tudna ehhez hozzászólni a szekta. Csodálkozom is, hogy nem tették.
Bocs, ha félrevezettelek :)
teuton
@Aki Én: Bocs, ha felreertettelek. Legyel egyertelmübb, mert a "szekta" meg majd azt hiszi, hogy atpartoltal hozzajuk...
Azert remelem, hogy valamennyire hasznalni fogom tudni az uj technologiat, ha 20 even belül forgalomba kerül.CSAK 80 leszek addigra...;-) A mostani technologiat is kicsit jobban tudom hasznalni, mint a nalam majd 10 evvel fiatalabb "hallo feszbukosok" dagadek...
Pokróc
Az semmi ! Magyar hatalmon lévő politikusoknak sikerült +állítani az időt ,sőt visszatekerni . :-((((((((((((((
kokopelli
@Pokróc: Fidesz önkéntesek 10-percenként váltják egymást a fehér fal előtt,amíg a főnökük a hátuk mögött
ugráltatja a fényt egy tükörrel! (szegényember vízzel főz,és madzag a húzója! (;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.