A Huawei új kutatás-fejlesztési (k+f) központot hoz létre Budapesten, Magyarország és Kína együttműködése minden eddiginél jobb – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat jubileumi rendezvényén kedden Budapesten.

Szijjártó bejelentette: a Huawei új kutatás-fejlesztési központot épít Budapesten

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Taj Ling-ju, a Huawei Technologies Magyarország ügyvezető igazgatója érkezik a Huawei Technologies 15 éves magyarországi jelenlétének és európai fennállásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségre a II. kerületi Haris Parkban 2020. október 20-án. Szijjártó Péter beszédében elmondta, hogy a Huawei új kutatás-fejlesztési (k+f) központot hoz létre Budapesten, Magyarország és Kína együttműködése minden eddiginél jobb. MTI/Mónus Márton

Kiemelte: a telekommunikációs világ egyik óriása, a Huawei budapesti beruházása már a harmadik Magyarországon.

A fővárosban legalább 100 magyar mérnököt foglalkoztató k+f központ jön létre

- mondta.

A külgazdasági és külügyminiszter mérföldkőnek nevezte a beruházást a keleti nyitás stratégiája és a magyar gazdaság dimenzióváltásának szempontjából.

Szijjártó Péter elmondta: az új k+f központ fókuszában a mesterséges intelligencia, a streaming, a képfeldolgozási és jeltovábbítási technológiák, valamint a rendkívül nagyméretű elosztórendszerek állnak.

A fejlesztés lehetőséget ad Magyarország és a magyar műszaki-mérnöki tudás hírnevének öregbítésére.

Kiemelte, hogy a Huawei volt az első kínai vállalat, amellyel Magyarország stratégiai megállapodást kötött hét évvel ezelőtt, a beruházásokban eddig is aktív Huawei infrastruktúrájára pedig nagymértékben támaszkodnak a magyar telekommunikációs piac szereplői.

A vállalatóriás Kínán kívüli legnagyobb logisztikai központját is Magyarországon üzemelteti

- mondta. Fontosnak nevezte, hogy a vállalat a világjárvány alatt is jelentős magyarországi beruházást jelent be, és köszönetet mondott a cégnek a járvány elleni védekezéshez nyújtott adományaiért.

Kitért arra: a keleti nyitás stratégiájával tíz év alatt 22 százalékkal nőtt a keleti magyar export, 25 százalékkal pedig a kereskedelmi forgalom. Tavaly a Magyarországra érkezett beruházási érték 60 százaléka Keletről érkezett, és az új munkahelyek 40 százaléka keleti cégekhez kötődik.

A stratégia egyik legfőbb célja a szoros, pragmatikus, a kölcsönös előnyökre épülő együttműködés létrehozása a Kínai Népköztársasággal. Az elmúlt 10 évben 5 milliárd dollárnyi kínai beruházás érkezett az országba, a kínai cégek 15 ezer magyar dolgozót foglalkoztatnak és 8 kínai stratégiai partnere van Magyarországnak – sorolta a miniszter.

Érthetőnek nevezte, hogy Magyarország első uniós országként csatlakozott az "Egy övezet-egy út" kezdeményezéshez, illetve az első külföldi szuverén szereplőként sikeres kötvénykibocsátást tudott végrehajtani a kínai kötvénypiacon.

Magyarország és Kína gazdasági, politikai, kulturális, vagy oktatási együttműködése soha nem volt olyan jó, mint jelenleg: tavaly Kína a 10. legfontosabb kereskedelmi partnere lett Magyarországnak. Idén az első 8 hónapban a kereskedelmi forgalom 19 százalékkal nőtt, úgy, hogy közben a Kínába irányuló magyar export is 10 százalékkal bővült – ismertette.

Cai Lingyu, a Huawei Technologies Magyarország ügyvezető igazgatója abból az alkalomból, hogy a vállalat 15 éve van jelen Magyarországon és 20 éve Európában elmondta: a világ egyik vezető infokommunikációs megoldásszállítójaként 2005 óta 1,5 milliárd dollárt fektetett be a cég Magyarországon, ezzel a 2. legnagyobb kínai befektető.

A magyar lakosság 80 százaléka használja a cég távközlési eszközeit napi kommunikációja során.

Hozzátette: 2009-ben telepítettek először összeszerelést Magyarországra, majd 2013-ban megnyitotta kapuit a Huawei Kínán kívüli legnagyobb ellátó központja, az Europe Supply Center. A központ több mint 50 országba gyárt és szállít Magyarországról távközlési berendezéseket, szervereket, adattárolókat és az Európai Unióban épülő 5G-s, azaz a legújabb mobilgenerációs hálózatokhoz szükséges eszközöket. A cégnek közel 2400 dolgozója van.

A Huawei az elmúlt 15 évben kiemelt helyszínként tekintett Magyarországra, mert kiegyensúlyozott és nyitott üzleti környezetet biztosít a cégnek – mondta. Hozzátette, hogy a vállalat elkötelezett Magyarország mellett, és a jövőben is bővíteni tervezi tevékenységét többek között az egyetemi együttműködések, illetve a felnőttképzés területén.

A Huawei Technologies Magyarország árbevétele 2019-ben 77 milliárd forint volt, és az elmúlt 5 évben 83,4 milliárd forint (277 millió dollár) adót fizetett be a költségvetésbe. A vállalat több mint 600 magyar partnerrel áll kapcsolatban, és olyan stratégiai jelentőségű fejlesztésekben vállal szerepet, mint a Szupergyors Internet Program vagy az 5G hálózatépítés.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ez ugye ugyanaz a Huawei, amelyiket az amerikai kormány mindenféle technológiai termékek, fejlesztések átvételéről, beszerzésétől letiltott. Többek (és ez a legfontosabb) között a telefonjaik nem használhatják a világ mobiljainak 98-99%-ára telepített szoftvert és a hozzátartozó processzorokat sem. A régebbi tipusok egy része még ugyan kap némi frissítést, de új már telepíthető. Akkor lesz mint kutatni és fejleszteni (k+f).
Pokróc
Nem gond jó lesz az ,továbbfejlesztik azt a xart ,mégtöbb funkciót belezsúfolva hogy már végképp senki ne tudjamit kezdejen vele . Ha ügyes vagy mindent lehet majd csak telefonálni nem . Utálom ezt a felesleges sok xart méregdrágán :-((((((((((((
Pokróc
aztán nem árt tudni hogy cellainformáció van ,és könnyen gyanuba keveredhet bárki aki rosszkor van rossz helyen ,de tisztázhat is akár ha más miatt keveredett a jaóember gyanúba xóval ,nekem nem teccik ,ez 1értelmű nyomkövető eszköz amit mindenki mindehová magával cipel ,mert azt hiszi annyira fontos embör ,aztán ez +nem igy van .
Maria24s
Szeretne egy lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
namihami
@Pokróc: Egy kommentemben anno azt kérdeztem én is, hogy ezek még teldfonálásra egyáltalán használhatók-e?
Csak arra kellenek, hogy (általában) az úrigyerekek, a cigányok és a valutanepperek villogjanak vele. Félévente lehessen apucit [email protected] az újabbért.
És, mivel benne van a követőfunkció, mindig tudják, hol vagy!
Pokróc
@namihami: Na ja .erreől van xó , tiszta őrület nem ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. November 25., 06:56
Marad a párás, ködös idő, ónos szitálással
Nagyvilág - 2020. November 24., 20:12
Elvette egy vadász fegyverét egy szarvas Csehországban