Százhatvanezer euróért (mintegy 58 millió forintért) kelt egy szombati bécsi aukción egy ritkaságnak számító, 1840-ben gyártott Voigtländer Daguerreotype kamera, amelynek objektívjét Petzvál József alkotta – tette közzé az eredményt a punkt.hu fotográfiai oldal.

A beszámoló szerint a 37. Leitz Photographica aukciót online tartották. Az árverésre szánt 632 fotótechnikai eszköz közül a legújabb egy 2018-ban készült Leica M 10 Zagato fényképezőgép, míg a legrégebbi és egyben legdrágább tétel a Voigtländer Daguerreotype kamera volt.

Korszakalkotó magyar objektív van az 58 millió forintért elkelt 180 éves fényképezőgépen

Petzvál József (1807-1891) 1840 májusában mutatta be azt a megközelítőleg 3,5-es fényerejű objektívjét, amelynek leképezése szinte tökéletes volt. Az objektív az expozíciós időt töredékére csökkentette. Petzvál József a kamera gyártását az osztrák Voigtländer cégre bízta. Átadta nekik számításait, rajzait és induláskor ellenőrizte a munkák menetét, azonban – üzleti tapasztalatai nem lévén – írásbeli szerződést nem kötött velük. A cég már 1840 karácsonyán forgalomba hozta a saját nevével fémjelzett Voigtländer Daguerreotype kamerát, mely a fényképezés történetének legfontosabbjai közé tartozik.

Az ágyú alakú Voigtländer Daguerreotype kamerából összesen 600-at adtak el 1842-ig, napjainkra már csak körülbelül tíz létezik belőle. Ez volt az első alkalom, hogy ilyen típusú fényképezőgépet kínáltak nyilvános aukción – olvasható a fotográfiai oldalon.

Az elárverezett Voigtländer Daguerreotype kamera eredeti állapotban van, soha nem kellett restaurálni vagy helyreállítani, bár hiányosan, talp nélkül került az aukcióra. Az eszközért az előzetes becslések alapján a szervezők 200-300 ezer eurót vártak, végül az ismeretlen vásárló 160 ezer eurót fizetett érte.

(MTI)

(Fotó: leitz-auction.com)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Shikari: föleg a te tudásod! :)
Petzvál Józsefnek ámerikáig köllött menni,hogy ott fölfedezzék a tudását,mert otthon erre nem voltak hajlandók!
több 100 éve a magyarok külföldre hordják az eszüket,már csak te meg a viktor vagytok otthon!:)
ittott
@Shikari: ezért aztán elüldözik őket a magyarosított románok, ukránok, és a hazai hungaronácik, élen a nemzeti-nacionalista o1g nevű formácival
ittott
@Shikari: bazd meg. ez nem igaz. Te még élsz. pedig ritka nagy féregt vagy
ittott
@Shikari: akiket felsoroltál mind a kormány tagjai. fasiszta bolsevik-komcsi férgek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.