Még 2015-ben pár illinois-i Facebook-felhasználó valószínűtlen pert indított a közösségi oldal ellen, ami most zárult le.

Az évek alatt egy hatalmas csoportos kereset lett belőle, és sokáig úgy nézett ki, rengeteg pénzt kell kifizetniük derült ki az Ars Technica cikkéből.

A három felhasználó egy 2008-as illinois-i személyiségi jogi törvény alapján perelte be a Facebookot, hiszen a Facebook algoritmusa felismerte a képen látható személyeket, így javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy szerinte kik láthatóak a fényképen. Azonban az illinois-i szigorú személyiségi jogi törvény alapján viszont bármilyen biometrikus adat, így az arc adatai csak abban az esetben használhatóak fel, ha erre engedélyt kértek.

Az ügy átalakult egy egy csoportos keresetté, amihez bárki csatlakozhatott tavaly november végéig, így kb. 1,7 millió felhasználó követelt közel 35 milliárd dollárnyi kártérítést.

Második ajánlatukban, miután az elsőt visszadobta a bíróság 650 millió dollárt ajánlottak fel végül, amely fejenként kb. 340 dollár. A csoportos keresetet intéző jogi cég 110 millió dollárt nyert a peren.

Nem kérdés ki a legnagyobb nyertese az ügynek. 

Kép:Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.