Nálunk is elindul a Facebook külső tényellenőrző programja, hamarosan új jelöléseket látunk a hamis, vagy részben hamis tartalmú posztoknál – írta meg a 24.hu.

A Facebook kedden jelentette be, hogy Magyarországon is elindul külső tényellenőrző programja az AFP francia nemzeti hírügynökség bevonásával, melyet az egyik legfontosabb tényellenőrző partnerének tart, és amely világszerte számos újságíróval dolgozik együtt.

A külsős, független partnerek a Nemzetközi Tényellenőrző Hálózaton (International Fact-Checking Network) keresztül szereztek tanúsítványt működésükhöz, munkájuk során követniük kell az IFCN etikai szabályzatát is. A közösségi óriás ismertette ezeket a vezérelveket is, amelyek: pártatlanság és tisztesség, a források átláthatósága, a finanszírozás és a szervezés átláthatósága, a módszertan átláthatósága, valamint a nyílt és őszinte javítási irányelvek.

A Telex írta meg, hogy az álhírek elleni harc három pilléren nyugszik majd:

- a legdurvábbakat, mint az erőszakra buzdítás, a deepfake videók vagy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legkárosabb tartalmak, egyből törlik 

- ami törlést azért nem ér, annak a terjedését lassítják, hogy kevesebb emberhez jusson el, ne válhasson virálissá. Amelyik oldal visszaesőként tesz közzé ilyesmit, annak minden tartalmát ugyanígy lassítani fogják.

- próbálnak a felhasználók kezébe is mindenféle eszközöket adni, amelyekkel könnyebben felismerhetik, illetve jelenthetik az ilyen tartalmakat. Ennek a része az is, hogy jelzik, ha egy bejegyzést a tényellenőrzők problémásnak találtak.

Forrás: 24.hu, Telex

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
"próbálnak a felhasználók kezébe is mindenféle eszközöket adni, amelyekkel könnyebben felismerhetik, illetve jelenthetik az ilyen tartalmakat. " na vazze...központi vamzerképzés???
namihami
Ami ezentúl bármely fideszes szájából elhangzik, azt azonnal lehet megjelölni.
Az Orbáni bejelentések még a száján való kijövetel előtt extra jelölést kapnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.