Százötven millió liter bor maradt az olasz bortermelők nyakán tavaly a járványvédelmi korlátozások okán bezárt éttermekben és bárokban kiesett fogyasztás miatt. A készletből fertőtlenítőszert készítenének egy javaslat szerint.

Érdekes elgondolás: fertőtlenítőszer készülhet az el nem fogyasztott olasz borokból
Fotó: Pixabay

A Coldiretti mezőgazdasági szervezet felmérése alapján tavaly 150 millió literrel több bor maradt az olasz bortermelők készletein, mint egy évvel korábban. A 2021. január 31-i állás szerint az olasz pincészetek 6,9 milliárd liter fogyasztásra kész borral rendelkeztek.

Tavaly az olasz borexport 2,2 százalékkal csökkent a 2019-eshez képest, ami 6,29 milliárd eurós bevételkiesést okozott az olasz pincészeteknek.

A Coldiretti szükségintézkedések mihamarabbi bevezetését várja a kormánytól a borászatok helyzetének az enyhítése érdekében, beleértve 150 millió eurós támogatást is a felhalmozott többletkészletek lepárlásának a finanszírozására. A lepárlással ugyanis 25 ezer liter alkoholt lehetne előállítani fertőtlenítő gél gyártásához, amivel ki lehetne váltani annak importját.

Forrás: MTI
Címlapkép: Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Jó lesz pálinkának. Amúgy ha jól tárolják nem romlik meg :) :)
nezelodo
@rokker33: Ja, kifőzni, és alapvető élelmiszernek kell minősíteni a páleszt, aztán veszik mint a cukrot az aranyháromszögben egykor, szüret idején. Max. a nemzetvezetőnk sérelmi díjat számol fel nekik az ötlet elorozásáért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.