Itthon is elindult az álhírek megjelölése a közösségi oldalon – írja a Telex.

A magyar Facebookon is elindult a tényellenőrzés, ami már élesben is látható. A mai napon koronaszkepticizmusáról elhíresült Gődény Görgy oldalának egyik posztját jelölték meg álhírként.

Gődény bejegyzése rögtön bele is bukott a tényellenőrzésbe, álhírnek jelölte meg a Facebook
Kép:Facebook

Az álhírként való megjelölés nem teszi elérhetetlenné az adott tartalmat, de a felhasználó dönthet úgy, hogy ennek ellenére megnézi a videót vagy elolvashatja, milyen téves információt tartalmaz a tényellenőrzés szerint.

Az álhírként megjelölt posztok elérése csökken, kevesebb embernek jelenik meg az adott bejegyzés, mint egy olyan tartalom, amivel nincs probléma.

A tényellenőrzés alapján, hogy többek között azt állítják benne: azok, akiknek pozitív lett a koronavírus tesztje, 99 százalékban nem mutatnak tüneteket, nincs világszintű halálozási többlet, és az orvosok és a kórházak jó pénzt keresnek a covidos pácienseken

Az ellenőrzés alatt a videóban említett hét állítást vizsgálják meg, amiről kiderült

hamisak, hiányzó kontextusban vannak, vagy félrevezetőek

A Facebook az AFP hírügynökséget bízta meg a tényellenőri feladatok ellátásával, Magyarországon egy munkatársat foglalkoztatnak. Fontos, hogy a tényellenőrzés nem összekeverendő a Facebook általi moderálással. 

Forrás: Telex
Címlapkép: Pixabay 

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
" A Facebook az AFP hírügynökséget bízta meg a tényellenőri feladatok ellátásával, Magyarországon egy munkatársat foglalkoztatnak."..ez röhejes...egy majom, szubjektíven állapítja meg,mi az " álhír "?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.