Sokan azt gondolják, az agymosás valamint rendkívül bonyolult pszichológiai tudomány, netán egyszerű humbug, pedig jól körülhatárolható metódusa van. 

Az Index.hu cikkében kifejti, hogy az agymosás elméleti alapját Paul D. MacLean idegtudós „hármas agy” modellje adja. Ez végletesen leegyszerűsítve azt állítja, hogy a modern ember koponyájában ott dekkol:

-egy gyíkagy, amely a legalapvetőbb túlélési ösztönökért (szerzés, küzdés, menekülés, szaporodás, terjeszkedés) felel – innen indul a félelem, az agresszió, valamint az uralás és a rituális magatartások zabolázatlan vágya;

-egy emlősagy, más néven a limbikus rendszer (MacLean saját, 1952-es kifejezése), mely privát érzelmeket rendel az ösztönökhöz;

-evolúciósan nézve agyunk legfiatalabb része pedig az „új agykéreg” (neocortex), ez már absztrakt kategóriákkal elemez és tervez, illetve önmagára is reflektál (ezt szokás nyelvi gondolkodásnak vagy öntudatnak is nevezni) – folyamatosan regulázva zsigeri énünket.

Az agymosás pszichológiája egyszerűbb, mint gondolnánk

Fotó: 123 RF.com

E leírásban az agymosás sikeréhez az kell, hogy valahogy megkerüljük vagy leépítsük a harmadikként említett tudatműködési szintet. MacLean három pszichológiai alaptechnikát használ a behódolás elérésére.

Az első a kiszakítás. A célszemélyt el kell különíteni megszokott közegétől, hogy korábbi életének és gondolkodásmódjának szabályai érvényüket veszítsék. Szektáknál, terroristacsoportoknál, diktatúrákban ez persze fizikai kiszakítás, de napjaink egyik legnagyobb vonatkozó tanulsága éppen az, hogy – a legalitás talaján maradva – a virtuális kiszakítás is hasonlóképpen sikeres lehet. Az online véleménybuborékok uniformizált üzenetekkel teli zárványvilága szintén képes efféle ellenvalóságokat teremteni az egyének számára.

Az elkülönítés mellé új rítusok kellenek, amelyek mind-mind arra utalnak, hogy egy teljesen új életkorszak kezdődött. Az átnevelőtáborokban levágják a hajat, új napirendet és új ruhát adnak. Az egyenöltözet és/vagy a három-négy számmal nagyobb méret mind azt az érzetet hivatott erősíteni, hogy az egyén korábbi integritása már nem számít, mert minden más lesz mostantól.

Elzárás nélkül mindez új megszólításformákkal (a Szebb jövőt!-től kezdve a Szabadság, elvtársak!-ig), átnevezett intézményekkel és utcákkal (ad absurdum: állammal), újradefiniált történelmi kulcsszimbólumokkal érhető el leggyorsabban. Hogy a mindennapi létezés kulisszái egyöntetűen az „új korszak kezdődött” életérzését harsogják.

Triggerelés. Pont mint az idomított kutyáknál, bizonyos szavak embereket is cselekvésre ingerelnek. Talán nem szokás mentális programozásként tekinteni erre, pedig bizony az. És olyannyira nem csak a fikciós filmekben létezik a hipnotikus parancsszóval aktivált katona figurája, hogy a hazai közéletben is százával találunk efféle, ideológiailag terhelt heccszavakat:

-Stadion

-Gender

-Gázszerelő

-Szivárvány

-Böszme

-Eresz

Ne csapjuk be magunkat: ha a megfelelő véleményszekta tagját találja el ezek közül valamelyik, minimum a társalgási következmények iránya és tónusa nagy biztonsággal megjósolható.

Persze gondolhatjuk, hogy ez minket nem érint, hiszen mi ennél sokkal szuverénebb alaktok vagyunk, ez a mentális tűzfal téveszméje, melyről az Index.hu cikkében olvashat tovább!

Forrás: Index.hu 

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro
ez a mentális tűzfal téveszméje...
Maradok a tűzfal téveszmémnél ami téveszme nincs is így aztán sokat nem veszíthetek vele.
Emmersson71
Baromság! Az asszociációt nem kéne az agyprogramozással keverni!
Természetes, hogy bizonyos szavakról a legtöbbeknek ugyanaz a dolog ugrik be.

Hogy a sulykolás eredményes lehet, a reklámszakemberek rég felfedezték. Nem újdonság az sem, hogy a politikában is felhasználják ezen ismereteket.

Azt pedig ne feledjük, hogy a gyenge, buta embereket könnyebb megvezetni..ha tetszik: programozni :)
ómió
Efftársaknál ezt a bolsivírus terjeszti!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.