A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója – számol be róla a Telex.

Hamarosan elpusztul a Föld – ezt állítja több mint tízezer kutató egy szaklapban
Kép:Pixabay

A tudósok, akik két éve arra szólították fel a világ kormányait, hogy azok nyilvánítsanak globális klímavészhelyzetet, úgy látják, hogy a világ országainak vezetői kudarcot vallottak.

Szerintük a politikusok nem képesek a probléma okával, a bolygó kizsákmányolásával foglalkozni, miközben példa nélküli módon megemelkedett a klímaváltozáshoz köthető katasztrófák száma, kezdve a tikkasztó hőhullámoktól az áradásokon és ciklonokon át a tűzvészekig.

A Föld életjeleinek tekintett 31 mutatóból 18 rekordszinten áll.

Ezek között szerepel az üvegházhatású gázok kibocsátása, a gleccserek vastagsága és az erdőirtás is. Rámutatnak, hogy bár a koronavírus-járvány miatt az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkent, de a szén-dioxid és a metán szintje 2021-re rekordot döntött.

A 15 évvel ezelőtti szinthez képest 31 százalékkal gyorsult a gleccserek olvadása, és 2020-ban rekordmértékben csökkent a brazíliai őserdők mérete, ami miatt az ottani esőerdő a szén-dioxid megkötése helyett nettó széndioxid-kibocsátó lett.

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy négymilliárd haszonállat él a bolygón, főleg marhák és birkák, és össztömegük immár meghaladja az összes ember és vadon élő állat össztömegét.

Visszafordíthatatlan lehet a melegedés miatt veszélyeztetett korallzátonyok helyzete is, amelyektől félmilliárd ember függ.

A tudósok gyors és radikális lépéseket sürgetnek; fel kell számolni a fosszilis energiahordozók felhasználását, mérsékelni kell a szennyezést, helyre kell állítani az ökoszisztémákat, növényi alapú étrendre kell áttérni, szakítani kell a jelenlegi növekedési modellekkel és stabilizálni kell a bolygó népességét.

Forrás: Telex/MTI
Címlapkép: Pixabay

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Ezt a baromságot. A Föld nem pusztul el. Az emberiség pusztulhat ki, ami kimondottan jót tesz a Földnek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyar1
@Shikari: Igen, születésszabályozással, nem vírussal. Kína is akkor kezdett fejlődni mikor megtiltotta a 2 gyereknél több születését. Nem lehet az átlagembernek kettőnél többet normálisan felnevelni. Ha gazdag akkor igen. Főleg a szegény országokban kellene ingyen fogamzásgátlót osztani legalább. Ez a minimum lenne.
Clavigo
@Shikari: akkor fogd vissza magadat...
Shikari
@magyar1: A szegény, gyakran génhibás, belterjes szaporulat átok a földnek!
Clavigo
@Shikari: azért neked is sikerült életben maradnod,,te szegény génhibás ,selejtes szaporulat...
magyar1
@Shikari: Sok esetben lehetséges egy bizonyos rassznál, de nem minden szegény azért szegény. Sok embert ellehetetlenítek törvényekkel is. A gazdagok pedig legtöbb esetben csalók, tolvajok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok