A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója – számol be róla a Telex.

Hamarosan elpusztul a Föld – ezt állítja több mint tízezer kutató egy szaklapban
Kép:Pixabay

A tudósok, akik két éve arra szólították fel a világ kormányait, hogy azok nyilvánítsanak globális klímavészhelyzetet, úgy látják, hogy a világ országainak vezetői kudarcot vallottak.

Szerintük a politikusok nem képesek a probléma okával, a bolygó kizsákmányolásával foglalkozni, miközben példa nélküli módon megemelkedett a klímaváltozáshoz köthető katasztrófák száma, kezdve a tikkasztó hőhullámoktól az áradásokon és ciklonokon át a tűzvészekig.

A Föld életjeleinek tekintett 31 mutatóból 18 rekordszinten áll.

Ezek között szerepel az üvegházhatású gázok kibocsátása, a gleccserek vastagsága és az erdőirtás is. Rámutatnak, hogy bár a koronavírus-járvány miatt az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkent, de a szén-dioxid és a metán szintje 2021-re rekordot döntött.

A 15 évvel ezelőtti szinthez képest 31 százalékkal gyorsult a gleccserek olvadása, és 2020-ban rekordmértékben csökkent a brazíliai őserdők mérete, ami miatt az ottani esőerdő a szén-dioxid megkötése helyett nettó széndioxid-kibocsátó lett.

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy négymilliárd haszonállat él a bolygón, főleg marhák és birkák, és össztömegük immár meghaladja az összes ember és vadon élő állat össztömegét.

Visszafordíthatatlan lehet a melegedés miatt veszélyeztetett korallzátonyok helyzete is, amelyektől félmilliárd ember függ.

A tudósok gyors és radikális lépéseket sürgetnek; fel kell számolni a fosszilis energiahordozók felhasználását, mérsékelni kell a szennyezést, helyre kell állítani az ökoszisztémákat, növényi alapú étrendre kell áttérni, szakítani kell a jelenlegi növekedési modellekkel és stabilizálni kell a bolygó népességét.

Forrás: Telex/MTI
Címlapkép: Pixabay

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Ezt a baromságot. A Föld nem pusztul el. Az emberiség pusztulhat ki, ami kimondottan jót tesz a Földnek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
a mi civilizációnk előtt többször volt jégkorszak, trópusi felmelegedés, oszt mégis itt vagyunk...
70 millió évvel ezelőtt néhány hét alat kipusztult a Föld teljes óriás-állatvilága, ésna trópusi növényzete...

...mert becsapódott valami magyméretű kavics, és az rendberakta a légkört.

Ahol lakom, egész nap hatalmas jumbó-jetek repülnek felettem...ezek mérettől függően 70-150 tonna kerozint égetnek el útjuk során...
solidedge
Ezt a baromságot. A Föld nem pusztul el. Az emberiség pusztulhat ki, ami kimondottan jót tesz a Földnek.
Peller Anikó
"és stabilizálni kell a bolygó népességét."

Hazugság hazugság hátán. A népességet nem elég stabilizálni, erről már régen lekéstünk.

Csak és kizárólag a népesség minimum lefeleződése fordíthatja meg a jelenleg már elszabadult, saját lábra álló, öngerjesztő folyamatokat. A szaporodás radikális lefékezése lehetne az első lépés, de erre nincs kormányzati akarat. Egyetlen gyerek után a következőket nagyon keményen szankcionálni kellene, globálisan. Erre nincs mód.

A másik út, hagyni kell a szapora országokat éhendögleni. Az életterünket pedig meg kell védeni, erővel. Határvédelem bármilyen eszközzel.

A harmadik út, háborúval, ami valószínűleg végzetes lenne a teljes emberiség számára, lakhatatlanná téve a Földet.
Peller Anikó
A negyedik út, járványok. Ez az út járható, nem kell mindenkinek kipusztulni, aki kapja marja. Ezen az úton rajta vagyunk.

Az ötödik út, a természet megoldja, de ennek sem fogunk örülni.
ómió
Bizony! Egy tucatnyi milliárd év kérdése!
division
@Peller Anikó: Mi le sem tettük zárt helyiségben a maszkot, és szomorúan látjuk, hogy jóformán mi vagyunk az egyetlenek.
Istenakinincsen
A föld jóval tovább bírja!...Sőt!Újjászületik ha az ostoba embernépség elpusztul.
Aztán kezdődik minden előlről,amíg a föld is el nem pusztul...de addígra már a földet elpusztítók már új élhető bolygókat fedeznek fel és azokat is elpusztítva új élősködőhelyeket fedeznek fel...
Yoda69
Valóban el fog pusztulni, majd igy 2-3 milliárd év múlva, amikor a Nap magába szippantja.
Gazella
Azbemberiség gyarlósága miatt..magunk alatt vágjuk afát.
Gazella
@solidedge: Úgy értsd a pusztul!st, hogy ihatatlan lesz a víz, nem lesz mit megtermelni.. oxigén?? ...et cetera.. ha másban nem de az emberi szervezet feldobja a magas labdát az evmxtrém hőség miatt.
magyar1
@division: Én is hordom a maszkot minden zárt helyen.
magyar1
@Shikari: Igen, születésszabályozással, nem vírussal. Kína is akkor kezdett fejlődni mikor megtiltotta a 2 gyereknél több születését. Nem lehet az átlagembernek kettőnél többet normálisan felnevelni. Ha gazdag akkor igen. Főleg a szegény országokban kellene ingyen fogamzásgátlót osztani legalább. Ez a minimum lenne.
Clavigo
@Shikari: akkor fogd vissza magadat...
Clavigo
@Shikari: azért neked is sikerült életben maradnod,,te szegény génhibás ,selejtes szaporulat...
magyar1
@Shikari: Sok esetben lehetséges egy bizonyos rassznál, de nem minden szegény azért szegény. Sok embert ellehetetlenítek törvényekkel is. A gazdagok pedig legtöbb esetben csalók, tolvajok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.