Egy tűzveszélyes műszaki hiba miatt egy időre a pályája is módosult a Nemzetközi Űrállomásnak (ISS), amikor egy újonnan csatlakozott orosz kutatómodul fúvókái váratlanul bekapcsoltak, kimozdítva a helyéről a teljes komplexumot – írta a CNN.

Ez nem sci-fi: elképesztő meghibásodás és pályamódosulás a Nemzetközi Űrállomáson

Fotó: MTI/EPA/Roszkozmosz

A Nauka kutatómodul – amely tervezettnél csaknem tizennégy évvel később készült el – csütörtökön csatlakozott az űrállomáshoz, 8 órányi repülés után – írja a Telex a CNN-re hivatkozva.

A Proton-M rakétával végzett felszállás után már volt jele annak, hogy nem ment minden üzemszerűen, a modul ugyanis a földi irányításnak nem küldött jeleket.

A csatlakozás ennek ellenére sikerült az ISS Zvezda nevű orosz moduljánál a tervek szerint. Ezután azonban, amikor az űrhajósok kinyitották a modul ajtaját, az egység meghajtója váratlanul beindult. A tűzveszélyes helyzetben a ISS pozíciója is módosult, több mint tíz percre a kapcsolatot is elveszítette vele a földi irányítás – közölte a NASA.

Az üzemanyagadagoló rendszer átvizsgálásának idejére az orosz egységből az űrhajósok átmennek az amerikai egységbe – közölte a Ria Novosztyi. A vizsgálatot az orosz fél folytatja le.

Forrás: telex.hu

Címlapkép: MTI/EPA/Roszkozmosz

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ez aztán az orosz űrtechnika. Tizennégy évig tervezték mégis szar lett.
jesz
nem tudhatni mi okozta a késést, és a fiaskót...lehetséges, hogy költségcsökkentés miatt atomfizikus-űrkutató-villamosmérnök migráncsokat alkalmaztak? Azok mindenhez értenek.
Yoda69
A végén meg az egész kóceráj visszazuhan a Földre, aztán lehet minden előről kezdeni. Meg jó hogy szarrago küld a magyart az urbe, csak nehogy az MZ/X-en kössön ki Köbűkinél.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.