A Facebook igyekezett visszatartani a legnépszerűbb posztokról szóló jelentését, az ugyanis nem vetett volna rá jó fényt – adta hírül a telex.hu.

Ezekre az adatokra nem büszke a Facebook – Nem véletlen, hogy el akarták titkolni az erről szóló jelentést
Fotó: Unsplash

A Facebook újdonságnak számító negyedéves jelentésében a techóriás a platform hírfolyamának legnépszerűbb tartalmait összesítette. Ezzel nemcsak az volt a probléma, hogy addig optimalizálták, hogy végül fájóan kevés dolog derült ki belőle, hanem az is, hogy még úgy is elég rossz fényt vetett a Facebookra, hogy teljes mértékben ők kontrollálták, mi kerüljön bele. Azóta kiderült, hogy létezik egy, a Facebookra nézve még kellemetlenebb jelentés az első negyedévből, amit a cég eleinte ki sem akart adni, nehogy PR-katasztrófa legyen a vége – írja a Verge cikke alapján a telex.hu.

Az eredeti jelentésről a New York Times írt először. A lap ráadásul nemcsak a jelentést szerezte meg, hanem olyan belső levelezéseket is, amelyekből kiderül: a cégvezetés azért nem akarta kiadni azt, mert rontotta volna a cég megítélését.

Az aggodalmuk érthető, hiszen a legnépszerűbb link egy olyan Chicago Tribune-cikkre mutatott, amely összefüggésbe hozta egy floridai orvos halálát a koronavírus elleni vakcinával. Az idei év egyik legfelkapottabb sztorija körbejárta a világsajtót, és csak az USA-ban 54 millió felhasználó látta a Facebookon. A hozzászólás-cunamiban gyakran jelentek meg oltásellenes és a vakcinák veszélyességét hirdető tartalmak. Később kiderült, hogy nem tudják bizonyítani, hogy a vakcina okozta a férfi halálát, az erről szóló cikkek viszont sokkal kevesebb embert értek el a közösségi oldalon.

Andy Stone, a Facebook kommunikációs szakembere a hétvégén a szivárgásra reagálva közzétette az első negyedéves jelentést. Azt is hozzátette, hogy bár nem tartja megalapozatlannak az emiatt érkező kritikákat, szerinte érdemes kicsit közelebbről is megnézni az egészet, és szétszálazni, hogy pontosan mi történt. 

Ez utóbbi jelentésből egyébként leginkább az derült ki, hogy a platformon az agyzsibbasztó virális spam éri el a legtöbb embert, illetve hogy a legnagyobb elérésű linkek esetében simán lehet, hogy egyetlen ember sem kattintott át rájuk a Facebookról. Ezt a jelentést ugyancsak érték kritikák, leginkább azért, mert sokan úgy vélik, hogy nem eléggé transzparens, és csak a valóság egy, a Facebook által gondosan összeválogatott szeletét mutatja meg.

Forrás: telex.hu
Fotó: Unsplash

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.