Fehéroroszországban éppen egy a Pegasus-botrányra emlékeztető ügy zajlik, csak fordítva. 

Az elmúlt hetekben rengeteg adatot tett közzé a világhálón Fehéroroszország legtitkosabb rendőrségi és kormányzati adatbázisaiból a magát Belarusian Cyber Partisansnak nevező csoportosulás. A céljuk nem más, mint hogy ezzel elősegítsék Aljakszandr Lukasenka rezsimjének bukását. Az adatok között szerepelnek

-a rendőrség feltételezett informátorainak a listái,

-vezető kormányzati tisztségviselők és kémek személyes információi,

-rendőrségi drónok, büntetőtáborok, autópályák térfigyelő kameráinak felvételei,

-valamint olyan hanganyagok, melyeket a kormányzati lehallgatási rendszer rögzített.

Lehallgatásokat, személyes információkat, videókat szereztek meg a hackerek – nem állnak le, míg a diktátor meg nem bukik

Fotó: 123RF.com

Ezen kívül olyan halálozási statisztikákat is nyilvánosságra hoztak, amelyekből kiderül: Fehéroroszországban vélhetően jóval többen haltak meg a koronavírus miatt, mint az a hivatalosan közölt adatokból látszik – írja a 24.hu.

A hackerek – saját bevallásuk szerint – több mint 240 térfigyelő kamerát törtek fel, és arra készülnek, hogy kormányzati számítógépeket állítsanak le az X-App nevű rosszindulatú szoftverrel. Arról is beszámoltak, hogy a fehérorosz adminisztráció szinte minden területét sikeresen meghackelték már, ám egyelőre még nem hozták nyilvánosságra az összes anyagot.

Az adatok hitelességét egyelőre senki nem erősítette meg, és bár a fehérorosz belügyminisztérium nem ismerte el a hackerek tevékenységét, az ország titkosszolgálatának vezetője, Ivan Tretel július 30-án a köztévén pont arról beszélt, hogy hackereknek – „külföldi különleges erők” megbízásából – személyes adatokra és „információk szisztematikus gyűjteményére” fáj a foguk.

Nem biztos, hogy a szivárogtatásnak rövid távon érzékelhető hatása lesz, hosszabb távon azonban annál inkább: alááshatják vele a kormányzati propaganda állításait a fehérorosz lakosság szemében, de segíthet a nemzetközi erőfeszítések erősítésében is, hiszen tippeket adhat, miként szankcionálják és üldözzék hatékonyan Lukasenkát és az embereit.

További részleteket a 24.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: 24.hu 

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
A fehérorosz matematikusokat és informatikusokat respektálja az egész világ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.