A forgalomban lévő készpénz a jelenlegi infláció mellett évente több mint 300 milliárd, háztartásonként 90 ezer forintot veszít a vásárlóértékéből. Európában a magyar lakosságnak a legfájdalmasabb az infláció. Legalábbis a GDP-arányosan nagyon magas készpénztartás és az unióban az egyik leggyorsabb ütemű pénzromlásból származó veszteség alapján. A forgalomban lévő készpénz a jelenlegi infláció mellett évente több mint 300 milliárd, háztartásonként 90 ezer forintot veszít a vásárlóértékéből. Valamennyi készpénzt persze kell tartani, de ez az összeg elgondolkodtatóan magas.

Forrás: telex.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
A szokásos elemi számtani hiátus,

vagy a derék szerzők a parasztvakitó KSH helyett a valós adatokkal számoltak

A telex.hu-n „Rengeteg készpénzt tart otthon a magyar, és ezzel egyre rosszabbul jár” címmel jelent meg egy cikk. Na jó egy befektetési igazgató a szerzője, de akkor is meglepőnek tűnik egy kiemelt állítása: „A forgalomban lévő készpénz … háztartásonként 90 ezer forintot veszít a vásárlóértékéből”!
Nos elsőre meglepett, de rájöttem, hogy a kormány által használt helyett, a hivatalos átlagos kosár valós inflációjával (a tényleges kosár tényleges inflációjával sőt!!!) számolva lehet benne valami.
Gazella
Jah tartsa bankban..még rosszabbul jár a pór...
Klubtag
Én bankban tartom a pénzem (folyószámlán) és általában kártyát használok...ha csak hosszabb időre el nem kötelezem magam, hogy nem nyúlok a pénzemhez, akkor egy büdös kanyi grandot sem kamatozik, tehát ugyan annyit veszít az értékéből a folyószámlán, mint a párnacihában.
Mivel úgy egy éve látott napvilágot egy olyan adat, mely szerint a háztartásoknak átlag 400 eFt a megtakarításuk - kérdezem én hogyan lehet ilyen összeggel elfogadható időre (mondjuk pl. 3 hónapra) befektetési lehetőséget találni, ami inflációkövető lenne. Itt a bankok biztonságra való törekvése - fix lekötési elköteleződés és annak kamata - motiválja azt, hogy hol tartja a delikvens a pénzecskéjét.
Már megint az a huncut átlagszám, ami olyannyira téves következtetésekre ad lehetőséget. Gondolom ezt az adatot nem finomították pl. azzal, hogy hány meg hány ember nem egészen tiszta forrásból keletkezett jövedelmét jobbnak látja nem "nyilvános" helyen tartani, hány meg hány ember gondolja jobbnak külföldi bankban tartani a pénzét, stb.
Számoljunk csak: 300.000.000 eFt / 90 eFt = 3.333 háztartás, amelyeknek évente csak a veszteségük 90 eFt,
hivatalos inflációval 90 / 0,055 = 1.636 eFt az össz háztartás átlagos megtakarítása - de szép is lenne, ugyanis
"... A népesség kb. egyharmada, több mint 3 millió ember él olyan háztartásban, amely semmilyen tartalékkal nem rendelkezik. Szintén egyharmad lehet azoknak az aránya, akiknek ugyan van némi megtakarításuk, de annak összege nem éri el a három havi kiadásuk mértékét. Végül az ország „legvagyonosabb” egyharmada rendelkezik annyi félretett pénzzel, hogy abból legalább három hónapig tudnák finanszírozni a megélhetésüket..." (MNB, KSH, kereskedelmi bankok adatai alapján)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.