David Julius és Ardem Parapoutian fájdalomkutatók kapták az elismerést.
A két tudós San Franciscóban Californiában a chili paprikában található csípősséget okozó kapszaicint, de pókok és skorpiók mérgét is felhasználta, hogy megértse az emberi testben a fájdalom érzésnek mechanizmusát. Leginkább az érdekelte őket, hogy miért érezzük a simogatást kellemesnek, más dolgokat pedig fájdalmasnak. Olyan fehérjék felé fordult a figyelmük, amelyek a hideg-meleg vagy szúrás érzését juttatják az agyba. Az ezekkel a TRP-receptoroknak nevezett fehérjékkel végzett kutatásokkal el tudták különíteni a hideg-meleg érzetet vagy a fájdalmat okozó folyamatokat az agyban, ami forradalmasíthatja a betegek kezelését és a fájdalomcsillapítást az orvostudományban.
Fotó: MTI/Varga Szabolcs
A magyar kutatónő a kutatásokban résztvevő amerikai Drew Weissmannal együtt kapta volna meg az elismerést. A magyar kutatót és társát a módosított mRNS-t használó vakcinák kifejlesztésében elért eredményeik miatt jelölték. Karikó Katalin még a kémiai Nobel-díj odaítélésben is reménykedhet, bár nagyobb esélye kétségtelenül az orvosi díj megszerzésére volt. A kémiai Nobel-díj odaítélését két nap múlva, szerdán jelentik be.
De még mindig jobb mintha cincogna.