Szerdán eredményt hirdettek a kémiai kategóriában is, és bár sokan azt sejtették, hogy miután hétfőn nem kapott orvosi kategóriában elismerést Karikó Katalin, majd a kémiai Nobel-díjat ítélik neki oda, de a bizottság nem díjazta a magyar kutatót. Molekulaépítésért kapták az idei kémiai Nobel-díjat.

A kémiai Nobel-díjat sem kapta meg Karikó Katalin

A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én. Fotó: MTI/Cseke Csilla

Az aszimmetrikus organokatalízis kidolgozásáért Benjamin List és David MacMillan kapták meg a 2021-es kémiai Nobel-díjat.

Ez volt az a díj, amire az orvosi kategória után Karikó Katalin még esélyes lehetett, most azonban a molekulaépítés felgyorsításáért a német és az amerikai tudós kapta az elismerést.

A két kutató 2000-ben, egymástól teljesen függetlenül fedezett fel egy újfajta, harmadik szerves katalízises megoldást, az aszimmetrikus organokatalízist, ami kis szerves molekulákra épít.

Idén a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat David Julius és Ardem Patapoutian kapta az érintés és a hőmérséklet érzékelésének pontosabb feltárásáért, a fizikai Nobel-díjat pedig 2+1-ben megosztva Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann és Giorgio Parisi nyerték el a komplex fizikai rendszerek szabályosságainak feltárásáért.

Csak az érdekel és arra koncentrálok, amin tudok változtatni, amire van hatásom, és a díjbizottságokéra nincs

– mondta Karikó Katalin a Forbesnak, miután kiderült, hogy nem ő kapja az idei orvosi Nobel-díjat. Korábban az esélyesek közé sorolták a kutatót, a koronavírus elleni mRNS-alapú vakcina egyik fejlesztőjét is. A biokémikus, kutatóbiológus hangsúlyozta, hogy számára

a legnagyobb örömöt a kutatás izgalma adja, valamint az a tudat, hogy a munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a gyógyításban fontos platformtechnológia létrejöjjön.

Forrás: 24.hu, delmagyar.hu, vg.hu

Címlapkép: MTI/Cseke Csilla

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
Karikó egy év alatt több mint 100 díjat kapott. Én nem féltem, hogy kimarad.
Ezek a jelöltek már tavaly is célegyenesben voltak, teljesen ismert volt a tevékenységük, és ez alapján még Karikó nem lehetett közöttük, a védekezés még annyira az elején tartott, hogy szóba sem kerülhetett korábban. Ezt ő is megmondta korábban, számára ez nem lehetett csalódás. Csak a média csámcsogása kelt valamiféle ócska népszerűséget vele, öncélúan.
Pálinkás Pál
nem akarok ünneprontó lenni,de miért kapná?...a vakcina pont arra nem alkalmas, amire készült...a járvány terjedésének,és a fertőzés elkapásának kiküszöbölésére..és nem kell a hülye duma...vírus ellen nincs gyógyszer...
fűre lépni szabad
Már kapott elég díjat.
A Moderna is működik (bizonyos esetekben jobban is), ők meg semmi díjat nem kaptak.
Emmersson71
@Shikari: Neked semmit nem adtak, te tök :P
RonaGyuri
@RonaGyuri: Nincsenek véletlenek

s újra, meg újra ez az idétlen bugyuta matyarkodás

„Nyomják Krahácsot”, s megtépjük ruhainkat a csapások miatt – na jó a megalázó hazai vereség „a kecske pásztoréktól itthon” már kezd megszokottá válni -, de az ellopták a mi „kisújszállási asszonyságunk” Nobel-jét rinya változatlanul folyik.
A derék index.hu „Elárulta a Svéd Akadémia, miért nem Karikó Katalinnak ítélték oda a Nobel-díjat” címmel húzza le az újabb (mű)bőrt a témáról.
Mint írja:
„A tudományos közéletben sokan azt várták, hogy Karikó Katalin fogja kapni idén az orvosi Nobel-díjat”,
„A Svéd Akadémia döntését a szakmai többség igencsak érdekesnek tartotta. A Science tudományos lap is rácsodálkozott,”
illetve
„A közfelháborodást a Svéd Akadémia is érzékelte, így a főtitkár, Göran Hansson kénytelen volt megszólalni a témában”!!
Szóval a szokásos. Bár némi érdekessége a dolognak, hogy a cikkben nagy számmal szerepelnek hyperlinkek (a saját baromkodásaikra), de valahogy a kényszeres megszólalásé elmaradt.
Pedig igencsak érdekes volt. A főtitkár úrral a Nature szerkesztője Ewen Callaway beszélgetett „Why COVID vaccines didn’t win a science Nobel this year” címmel!
S lásunk csodát már a leadben tisztáztatik: „Nobel prize insiders and observers say timing and politics meant vaccine technology was an unlikely winner — but science’s most prestigious prize shouldn’t be far off.”!
Ehhez képest az már csak apróság, hogy nem csak nem említi név szerint „az asszonyságot”, s „tettes társát” sem, de mikor beszél az eredményről, mindig többesszámot használ!! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.