Karikó Katalin kapta kutatótársaival, Drew Weissmannal, a Pennsylvaniai Egyetem és Pieter Rutter Cullisszal, a Brit Columbia-i Egyetem professzorával a VinFuture Grand Prize-t, az első ízben átadott vietnami tudományos elismerést, amellyel 3 millió dollár jár.

A díjátadó ünnepséget, amelyen részt vett és beszédet mondott Pham Minh Chinh miniszterelnök is, Hanoiban, a vietnami főváros operaházában tartották csütörtökön – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Vietnami tudományos díjat kapott Karikó Katalin

Fotó: ANDER GILLENEA / AFP

Az elismerésért elsőként köszönetet mondó Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora elmondta, hogy már diákkorában sokat hallott a délkelet-ázsiai országról, mert a szegedi egyetem biológus szakjára együtt járt két vietnami fiatallal. Ez a diákkori kapcsolat máig él: a két egykori szegedi egyetemista – Huong és Yen – a díjátadó ceremónia előtt, Hanoiban találkozott és fényképezkedett a világhírűvé vált csoporttárssal.

A VinFuture Prize különleges gálaműsorában magyar tudósként bemutatott Karikó Katalinnak, valamint amerikai és kanadai kutatótársának a hírvivő RNS-hez kötődő eredményeit, valamint a Covid-19 pandémia megfékezésére kifejlesztett mRNS-alapú vakcinákhoz való viszonyát videófilm mutatta be.

A legnagyobb vietnami vállalatbirodalom, a Vingroup által alapított VinFuture Foundation nagydíja "olyan újítók elismerése, akiknek munkája bizonyítottan a legnagyobb hatással van az emberiségre" – olvasható az SZTE közleményében.

A VinFuture Nagydíj mellett – a sokszínűség, a méltányosság és az új tudományterületek előmozdítása jegyében – további három, egyenként 500 ezer dollár értékű különdíjat is átadtak. E kitüntetésekkel a fejlődő országokból származó innovátorokat, női kutatókat, illetve a feltörekvő területeke kiemelkedő eredményt elérő fejlesztőit ismerik el. A VinFuture Alapítvány díjai az ENSZ fenntartható fejlődési céljait támogató kutatásokra ösztönöznek.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
És senki nem sajnálja tőle! Megérdemli!
Emmersson71
@namihami: Haha...kitüntette a Vietnámi Szocialista Köztársaság :)

"...már diákkorában sokat hallott a délkelet-ázsiai országról, mert a szegedi egyetem biológus szakjára együtt járt két vietnami fiatallal. Ez a diákkori kapcsolat máig él: a két egykori szegedi egyetemista – Huong és Yen – a díjátadó ceremónia előtt, Hanoiban találkozott és fényképezkedett a világhírűvé vált csoporttárssal."

Végül csak megérte, hogy jelentgetett a komcsiknak...
namihami
@Emmersson71: Lehet, hogy jelentett. Erre nincs nyilvános és főleg hiteles közadat. Viszont a virológia és az orvoslás terén mégis szemmellátható és értékelhető volt a tevékenysége. Amit a nyugati szektor is értékelt.
A Mi Vezérünk semmilyen tudományos vagy gazdasági téren nem tett le semmit az asztalra (a lopás és a család sokszázszoros milliárdossá tétele más kategória), mégis kapott különféle ordókat. Miként ugyancsak igaz ez külügyérünk hasonló képességű vezére is.
Ez a nő legalább beszólt az ajtón és nem berúgta, miként az magyar jobboldali körökben dívik.
Emmersson71
@namihami: Aztán milyen szépen qssolt napokig, amikor nyomták a kormányzati "felmérést", miszerint a Pfizer a legszarabb, pusztulnak tőle az emberek! Végül is, friss Széchenyi-díjastól ennyi spét elvárható :)
namihami
@Emmersson71: Az Orbán kormányzati felmérést cáfolni nem kellett neki. Annak az eredményeit az európai vizsgálatok igazolták, ezért is adható mind a mai napig. Az pedig, hogy az Orbánék (akik a kínai és az orosz cuccot nyomták--jutalékos okokból) ilyen ""felmérést produkáltak, az a saját érdekük volt.
A Széchenyi díjat a tudományos eredménye alapján akkor is kiérdemelné ha egyébként az Orbángyerek friss felesége (családtag) lenne. Miként nem csupán magyar, vietnami---de még néhány, egyéb nációtól eredőt is lekaszált ezek mellett.
Emmersson71
@namihami: Egy hét múlva azért csak elmondta, hogy nem úgy van az :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.