Filmbe illő, bizarr jövőkép, vagy az emberiség mentsvára? 

Klinikai kísérletekhez keres igazgatót Elon Musk agyi implantátumos cége. Ez egyértelmű jele annak, hogy a dél-afrikai születésű techguru Neuralink elnevezésű start-upja 2022-ben emberes kísérletekbe kezd. Eredetileg erre már tavaly sor került volna, ám a tesztek végül csúsztak – írja a Hang.hu

A világ leggazdagabb emberének számító Musk még hat éve, 2016-ban alapította a Neuralinket, amely olyan agyi implantátumot kíván az emberi agyba beültetni és azzal összekötni, amely többek között segítene a súlyos gerincsérülteknek abban, hogy ismét önálló életet éljenek és tudják használni, irányítani a testüket.

Elon Musk agyi implantátumához keres embereket, akiken kísréletezhet

Fotó: BRITTA PEDERSEN / POOL / AFP

Az amerikai gazdasági napilap, a Wall Street Journal üzletvezetői találkozóján beszélő Musk szerint igen ígéretes kísérleteket folytattak majmokkal. Állítása szerint az egyik tesztállat a Neuralink chipjének segítségével már képes volt a MindPong nevű videójátékkal játszani, úgy, hogy csak rágondolt. Az implantátummal az idegrendszert irányító funkciók mellett a világhálóra is lehetne csatlakozni, és így gondolati úton többek között szörfölni, vagy akár játszani az interneten, vagy akár posztolni a különböző közösségi oldalakon.

Az űr felé terjeszkedik az amerikai cég, amelytől a magyarok is légvédelmi rakétarendszert vettek. Űrvédelmi fronton az elmúlt időszakban nagyon nagy lett a verseny az egyre bővülő, védelmi megbízatásokért. Olyan rendszereket fejlesztenek, amelyekkel a kereskedelmi műholdakat bármikor be lehetne vonni katonai feladatokra.

– A Neuralink nagyon jól működik a majmok esetében. Még sok kísérletet kell elvégeznünk, hogy megbizonyosodjunk, a technológia biztonságos, és ha kell, akkor az eszköz biztonságosan el is távolítható az agyból

– mondta Musk, aki bízik benne, idén sikeres emberes kísérletet is végre tudnak hajtani. Kísérleti igazgató mellett klinikai technikusokat is keres a Neuralink.

Nem a Neuralink az egyetlen vállalat, amely ilyen agyba ültetett technológiával próbálkozik. Egy, az akaratlagos izmok fokozatos elgyengülésével, azaz Lou Gehrig-betegséggel küszködő 62 éves ausztrál férfi tavaly év végén úgy tudott például bejegyzést közzétenni a Synchron nevű start-up implantátumával, hogy mindössze rágondolt, és posztolt. A technológiát fejlesztők szerint ezek a megoldások nemsokára a hétköznapjaink szerves részei lesznek.

A többek között az elektromos járműgyártásban úttörő Tesla és a SpaceX magán-űrvállalatot is létrehozó Musk legutóbb azzal vétette észre magát, hogy Twitteren megszavaztatta: az adóelkerülést „elkerülendő”, eladja-e az elektromos autókat gyártó Tesla cégében lévő likvid részesedésének 10 százalékát. Miután a voksolók többsége arra szavazott, hogy igen, nekiállt piacra dobni a Tesla-részvényeit, a maga módján reagálva Joe Biden amerikai elnök és a demokraták szupergazdagokat érintő elképzeléseire.

Forrás: Hang.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szép új világ
Javasolnám Hollik Istvánt. A szervezete jól fogadta a hajbeültetést, ezért meglehetne próbálni nála az agy beültetést is
Emmersson71
Szerintem már rég tesztelik humanoidokon. Puzzler Miklós és Müller Nyunyóka láthatóan külső irányítás alatt áll.
simmering73
Van nekünk 133 bátor emberünk plusz a főnökük. Ingyen adjuk, viheti.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.