Nyáron lekapcsolja a 3G-t a Telenor. A cég indoklása szerint a frekvenciasávok szűkösek, a 3G lekapcsolásával felszabaduló sávok az 5G-szolgáltatáshoz hasznosíthatók lesznek.

Bejelentést tett a mobilszolgáltató: rengeteg embert érint a változás
Kép: Pixabay

A műszaki vezérigazgató-helyettes elmondta, jelenleg az összes előfizető közül kb. 7 százaléknak van legfeljebb 3G-képes készüléke, de ők jellemzően nem interneteznek, így ennél is kisebb körnek kell új mobilt vennie.

Koller György műszaki vezérigazgató-helyettes kifejtette, a 3G kivezetésével nagyobb helyet kapnak a jobb technológiák, ami megmutatkozik az adatátviteli sebességben, az alacsony késleltetésben, a hangminőségben és a nagyobb megbízhatóságban.

Hozzátette, a 3G-hez képest 4G-n és 5G-n kisebb az egy gigabyte adatátvitelre eső környezeti terhelés.

A vezérigazgató-helyettes szerint jelenleg a hálózat forgalmának 97 százaléka a 4G-s hálózaton történik, az alig 3 százalékos, mára elavult 3G-s adatforgalom folyamatosan csökken. Az összes előfizető körében 7 százalék alatti a maximum 3G-képes készülékek aránya, ebben a szegmensben alacsony a mobilinternetezés iránti igény, így ebből a szempontból még ennél is kevesebben fogják érzékelni a lekapcsolást.

Nekik azonban új készüléket kell beszerezni, ha netezni akarnak.

A legfeljebb 3G-képes M2M-eszközök (pl. a pénztárgépek, a biztonsági eszközök) területén a 3G kivezetésével az internetkapcsolatot sok esetben a 2G is képes kiszolgálni, de a berendezést cserélni kell, ha a 2G képességeinél nagyobb sávszélességre van szükség.

Forrás: pénzcentrum 
Címlapkép: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.