A terv az, hogy egyrészt bővitik a szankcionált bankok körét,illetve pillanatokon belül megtörtént az, hogy Oroszország bankrendszerét levágják a SWIFT nemzetközi hálózatából.

Hamarosan akkora pofont vár Putyinra, hogy minden megváltozhat – mutatjuk mi az a SWIFT rendszer

Most a Portfolió cikke alapján megpróbáljuk röviden és tömören összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban.

Mi ez, és miért ennyire fontos?

Az 1973-ban alapított SWIFT rendszer volt a válasza a bankoknak arra kérdésre, hogyan lehet az egész világra kiterjedő hálózaton keresztül pénzt mozgatni a bankszámlák között.

Maga a platform durván 2500 bank tulajdonában áll, Belgiumban, Brüsszelben van a székhelye, és évente több száz milliárd dollárt mozgatnak meg vele a bankok. A SWIFT leginkább egy 

üzenetküldő hálózat, amin keresztül a levelező banki rendszerbe csatlakozott több mint 200 országban jelen lévő 11 ezer bank fizetési kérelmeket, fizetési jóváhagyásokat, devizaváltásokat és más típusú üzeneteket küld egymásnak.

A Bloomberg szerint a SWIFT nem más, mint a bankok globális Gmail-rendszere, azaz egy telekommunikációs eszköz, melyen keresztül naponta 42 millió üzenet cserélt gazdát tavaly.

Na de ki is szabályozza a SWIFT-et?

A SWIFT nem gyűjt betéteket, nem hitelez, nem bankként működik, így a szabályozása is eltér a pénzintézetekétől. A felügyeletét a belga jegybank látja el, de a nagy jegybankok, mint a Fed, az EKB, a japán jegybank és a Bank of England is részt vesz a rendszer felügyeletében. A Bloomberg megjegyzi, hogy

Miért olyan fájó, ha nem férhet hozzá a SWIFT-hez egy ország?

Ha egy országot, pontosabban annak bankjait levágják a SWIFT rendszeréről, az komoly gazdasági károkat képes okozni azáltal, hogy a nemzetközi pénzforgalom, ha nem is szűnik meg teljesen, de rendkívül bizonytalanná és lassúvá válhat.

Ez történt meg már egyszer

Iránnal 2012-ben, amikor az iráni atomprogram lassítása és az ország gazdasági büntetése érdekében EU-s szankciókat vezettek be rájuk. 2016-ban a bankok nagy része visszatért a rendszer használatához, miután a szankciókat feloldották.

2014-ben egyszer már megfenyegették Oroszországot a SWIFT-ről való levágással, akkor ennek lehetősége a Krím annektálása miatt merült fel. Akkor a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló pénzügyminiszter

5 százalékos GDP-visszaeséssel számolt arra az esetre, ha ez bekövetkezne.

Ám az orosz pénzügyi rendszer sokkal jobban beágyazott a globális bankrendszerbe, mint az Iráni, és a kitiltás jó eséllyel komoly gondot okozna az európai bankoknak is.

Ha kiesnek a levelező banki rendszerből az orosz nagybankok, akkor új utakat kell keresni a tranzakcióknak a hálózatban. Emellett jelentős orosz kitettséggel rendelkezik több nyugati bankcsoport, és egyébként az OTP is, így valószínűleg Magyarországnak, a hazai bankoknak is fájdalmas lenne egy ilyen lépés.

Nem beszélve arról, hogy Oroszország az egyik legnagyobb energiabeszállítója az öreg kontinensnek. Az oroszoknak is a SWIFT-en keresztül fizetnek az országok a gázért, kőolajért, így ebben is biztosan fennakadásokat okozna, ha kivetnék a szankciót. Ezen kívül technikai feladatokkal is járhat a kitiltás, és jogi, ellenőrzési, pénzmosási feladatokat is hozna a bankoknak. Mindezek miatt európai szemszögből jelentős pénzügyi károkat okozhat az oroszok levágása.

Van-e alternatíva?

Megoldást jelenthetne az oroszoknak az is, ha hagyományos telekommunikációs eszközökkel, egyszerű e-mailekkel, sőt, a kőkorszakinak számító faxokkal küldenek akár SWIFT-formátumú banki üzeneteket. De ez nyilvánvalóan olyan súlyos kiberbiztonsági kockázatokat hordozhatna magában, amelyet

nem biztos, hogy bármilyen esetben felvállalnának a tranzakcióban szereplő felek.

Forrás: Portfolio

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rizikó
Eddig kizárólag olyan szankciókról olvastam, ami legalább annyira fáj az Eu nak, mint az oroszoknak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Rizikó
Eddig kizárólag olyan szankciókról olvastam, ami legalább annyira fáj az Eu nak, mint az oroszoknak.
Csizmás Kond
Az a legszembetűnőbb az egészben hogy percenként fenyegetőznek mindenféle szankciók meg kivágás meg kiiktatással de egyetlen szó sem hangzik el hogy üljönk le tárgyalni...vajon miért ???...szerintem ezért mert ez a háború sokaknak jól jön...még ha kell a natonak is mert képzeljük el mi lett volna ha felveszik a zukránt tagnak és ő tovább ugrabugrál, ugye most már fegyverek birtokába és belekavarja valami még nagyobb galibába a világot...
Jozefina
Első körben szégyenletes módon a németek sem szavazták meg. Állítólag hozzájuk alkalmazkodott orbán!!!
RonaGyuri
ennél sokkal hatékonyabb lenne, ha a sportszövetségek egységesen szankcionálnák a ruszkikat! =))
Havanagi
Addig ígéretik a SWIFT rendszer lekapcsolását, amíg kimentik a vagyonukat.Már napok óta ezt lehet hallani,olvasni,úgyhogy lesz elég idejük erre.
jesz
az oroszok évek óta halmozzák az aranyat, és 650 milliárd dollár tartalékot képeztek arra az esetre, amivel most fenyegetik őket...
Ha véletlenül kizáják őket a szwift információs hálóból, akkor Putyin letolja a
gatyáját, és várja a fényezőket...

Úgyhogy ez a szwift kizárás igencsak visszafelé fog elsülni...
VESZ-ÉSZ
Ez olyan nagy pofon lesz,ami még nekünk és a nyugatnak fájni fog.(olaj,gáz,nyersanyagok ára)
Márt megint ezt a szart is keverő amcsik járnak jól,
akik provokálják és gyengítik az oroszokat ahol csak lehet.
Érdekes dolog ez is,ugye?
Pipás
@Csizmás Kond: Szerinted. Ez nagyon jól kifejezi a mondanivalód lényegét.
Csizmás Kond
@Pipás: Persze hogy ki, ugyanis én azt írom amit gondolok ...a szerintem épp azt nyomatékosítja...te hogy állsz ezzel ?
ómió
"Pofon" vár Putyinra! A nyugatnak meg az energiainségre már várnia se kell!
Rizikó
@Csizmás Kond: Le kell gépelni az ukránokat. Ha nato tagok lennének, kész a világháború. Így leradírozzák az oroszok a globalista, zsidó, provokatőr elnököt és bíróság elé állítják.
Toller Béla
Az irány jó, szolovjov majdnem agyvérzést kapott amikor megtudta, hogy nem mehet ki az olaszországi villájába a hétvégén. Pedig, ugatta, az jár neki, a civilizált nyugat ilyent ne tehet vele ! Ez egy velejéig romlott, beképzelt, műveletlen és erőszakos tahó, de azt tudja szajkózni, hogy neki emberi jogai vannak ! Miközben Navalnij a börtönbe sínylődik és ez a kutyafajzat meg még egyet is ért ezzel. Azt hiszi azért utálják, mert orosz ...a hülye, mi a kínai fasisztákat is utáljuk !
Ludas Matyi
szophattok, a love mar reges regen Moszkvaban van. Minek akkor a Swift? Mindenki qrva okos csak a Putin hülye?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.