A júliusit követően novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció, amelynek mértéke majd szeptemberben válhat ismertté. De hogyan állapítják meg az emelések mértékét? A nyugdíjasokra vonatkozó infláció méréséről Farkas András nyugdíjszakértő írt összefoglalót.

Forrás: napi.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
A mesével ellentétben itt a Farkas kiáltoz

persze ennek sincs köze a valósághoz, pedig nem is a közTV-nek hablatyolt

A derék szakértő agymenését a napi.hu „Ez alapján áll vagy bukik a novemberi nyugdíjemelés, minden időst érint” című irkodmánya ismerteti. A cím meglehetősen stílusra sikeredett körmönfont, bár igazságtartalma sokkal jobb a cikknél.
A derék szerző már azelső mondatokban letette a névjegyét okadatolván, hogy nem igazán zavarják a tények:
„A KSH idén is közzéteszi majd a nyugdíjas infláció azon adatát, amely az általános fogyasztóiár-index mellett meghatározza, hogy novemberben lesz-e és milyen mértékben újabb kiegészítő nyugdíjemelés a júliusi rendkívüli korrekció után.”. Nos a dolog úgy áll, hogy – függetlenül attól, hogy persze szó sincs „tényadatok”-ról – ezt jogszabály írja elő, ahol szó sincs a nugger-inflációról, amit egyébként is a KSH már évek óta hagyagol.
Azonban a cikk cserkója ezen „érvelés”:
„A nyugdíjtörvény szerint ha a január-augusztus között mért tényadatokra alapozott várható nyugdíjas infláció (a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint mért áremelkedés) éves mértéke magasabb lenne, mint az ugyanebben az időszakban mért általános fogyasztóiár-növekedés mértéke, akkor a kompenzációt a magasabb mértékű nyugdíjas infláció szerint kell végrehajtani, feltéve, hogy bármelyik index meghaladja a tárgyév januárjában végrehajtott 5 százalékos rendszeres (inflációs) nyugdíjemelés és idén az ehhez adódó 3,9 százalékos rendkívüli évközi nyugdíjemelés együttes mértékét.”! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.