Csak megfelelő szögben egymásra tett csodaanyag kell hozzá. A grafén ugyanis különös és jövőbe mutató tulajdonságokkal rendelkezik, amellett hogy a legerősebb ismert anyag, az elektromosságot ellenállás és felmelegedés nélküli vezető anyagok, vagyis szupravezetők létrehozásában is nagy szerepe lehet. A különleges grafén szerkezetek az anyagok egy olyan családját jelentik, amelyekből más vezető anyagok felhasználásával robusztus szobahőmérsékleten működő szupravezetők építhetők a feltételezések szerint.

Forrás: index.hu
Feltöltő: Peller Anikó
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Istenakinincsen
Szobahőmérsékletű szupravezetés?Nincs annyi haszna/előnye mint amennyibe kerülne.
A "tudósok" is szeretik hülyíteni a népet(sok más témában is:))
Peller Anikó
@Istenakinincsen: Khömm, Ha nem kell hűteni? Veszteség nélküli áramvezetés? Kellhet az még.
Istenakinincsen
@Peller Anikó: Nincs túl nagy jelentőssége, rettentően drága lenne a minimális megtakarításhoz képest.
Az már egy másik kérdés, hogy mire lehetne használni egy fejlett civilizáltabb igazságos elosztási rendszerben működő világban.Sci-fi nek tűnik,de egy szupravezető "világháló" ősszeköthetné a földön telepíthető napelememeket, így az épp sötét részek elláthatók lennének a napos oldal által túltermelt árammal.Ez csak azért Sci-fi mert ilyen szupravezető kábelből ilyen mennyiség sosem lesz.A másik fő probléma ezzel, hogy ez pillanatnyilag nem érdekük az energián élősködő kufároknak.
A mai technológiával is létrehozható lenne a sötét és a napos oldal egymást támogató összehangolása, de ilyen érdekek nincsenek...Ebből nem tudnának akkora hasznot húzni!
Vagy másra gondoltál a szupravezetés terén?
Peller Anikó
@Istenakinincsen: Igen másra, nem az áramszolgáltatásra vagy elosztásra, az valóban túl nagy falat lenne. Én a finom elektronikára gondolok, számítógép például. Ezek most már soknak minősülő áramot fogyasztanak, a mobilok meg kicsik. A cikkben például a mágnesvasutat említik, nyilván nem jól látható előre a jövő, főleg azért mert a világ a túlszaporodás és a nyersanyagok lerablása miatt katasztrofális változások előtt áll. Az AI mesterséges intelligencia és a robotika viszont most robban.
Istenakinincsen
@Peller Anikó: A finom elektronikában,számítógép, telefon nem a vezetősávok fogyasztják az áramot!Ilyen kis méretben elhanyagolható egy szupravezető és egy fél mm-es aranyozott szál közötti kölönbség.Ezekben az eszközökben javarészt a félvezetők és az ellenállások termelik a "höveszteséget", de ezek nem helyettesíthetőek szupravezetővel.
Mágnesvasúthoz tök felesleges a szupravezetés, bár terepasztalon látványtervnek jól megetethető:)Megfelelő szögben elhelyezett állandó mágneses pálya felett lebeghet a mágneses vasúti kocsi, de hajtani valamivel azt is kell!
Szerintem a szupravezetésnek akkor lenne valódi forradalmi jelentőssége, ha villamos energia világhálót lehetne létrehozni szupravezető kábelekkel.A mostani 400kV-os távvezetékek pár száz kilométeren is nagyon veszteségesek.
Abban nagyon egyetértek veled, hogy:"a világ a túlszaporodás és a nyersanyagok lerablása miatt katasztrofális változások előtt áll."
Lehet hogy a mesterséges intelligeciát kell megválasztani pártok helyett:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.