A Holdon akar növényt termeszteni már 2025-ben egy ausztrál űrkutatási start-up cég, amelynek küldetését mások mellett az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) is támogatja.

A Lunaria One ausztrál űrkutatási start-up cég pénteken indította el azt a kísérleti projektet, amely azt akarja kideríteni, hogy lehet-e növényt termeszteni a Hold felszínén. Hosszú távon olyan növények meghonosítása a cél, amelyek élelmiszert, gyógyszert és oxigént biztosítanának az emberi élet megteremtéséhez a Holdon – számolt be róla a citynews.com.au canberrai hírportál.

Caitlin Byrt, az ANU Biológiai Kutatóintézetének és Űrkutatóintézetének tudósa rendkívüli lehetőséget lát a küldetésben, mivel a kísérlet meghatározhatja, hogy milyen növények képesek elviselni a Holdon lévő szélsőséges feltételeket.

A Holdon akarnak növényt termeszteni ausztrál kutatók

Fotó: 123RF.com

Byrt arra is rámutatott, hogy a Holdon végzendő kísérlet tapasztalatait később földi körülmények között is alkalmazni lehet az élelmiszertermelésben, hiszen a Földön is komoly gondokat okoz a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás.

A küldetés számos tudományos műhely, köztük a Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT), az RMIT Egyetem, az ANU és az izraeli Ben Gurion Egyetem, valamint ipari testületek nemzetközi együttműködésével valósul meg.

A Holdra szánt növényfajtákat az alapján válogatják ki, hogy milyen gyorsan csíráznak ki, nőnek és mennyire viselik el a szélsőséges hőmérsékletingadozásokat. Az egyik jelölt a füvek családjába tartozó, Ausztráliában őshonos Tripogon loliiformis, amely hónapokig kibírja víz nélkül, és jól tűri a szélsőséges körülményeket.

A magokat a SpaceIL űrvállalat Beresheet 2 űrhajójával juttatják el a Holdra. A leszállás után 72 órán keresztül figyelik a növények növekedését és állapotát, az adatokat pedig visszaküldik a Földre.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisTehen
ez nagyon költséghatékony mezőgazdaság lenne

- se víz
- se levegő
- se talaj

kihagytam valamit?
CsipkeRózsa
Drága lenne a szállítás a földre.

Persze, ha szeretnének ott élni, ki kell próbálniuk a megélhetéshez szükséges feltételeket.
Istenakinincsen
A földön már nem éri meg? Itt már a növények sem érzik jól magukat. Menjenek a milliárdos élősködők a holdra lakni és akkor a földön helyreáll a rend, béke lesz és nyugalom.
rokker33
Lehet a marson érdemesebb lenne oké messzebb van de legalább van valamennyi légköre és lehet a talajban is jobban megmaradnak a növények.
vacsi
@KisTehen: Igen: az embert, aki ülteti, gondozza, gyomlálja, locsolja, stb. Kihagytam valamit?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.