Miért problémás egy hiányos fogsor? (x)

Egy szép, teljes fogsor nemcsak magabiztosságot tükröz és ápoltságot feltételez a mindennapokban, hanem egészségünk szempontjából is kiemelten fontos. Egy-egy beszélgetés közben elkerülhetetlen, hogy fogsorunk állapota, esztétikája fel ne tűnjön beszélgetőpartnerünknek, ha jó benyomást szeretnénk kelteni, akkor mindenképp figyelmet kell fordítanunk fogainkra, a szájhigiéniára. De a hiányos fogsor nem csak esztétikai probléma, nézzük meg közelebbről, hogy milyen kellemetlenségeket okozhat még!

Sokszor tapasztaljuk, hogy akinek hiányos a fogsora összeszorított szájjal beszél, esetleg mindig próbálja takargatni arcát, zártan mosolyog, ezáltal önbizalomhiányossá válik és hosszú távon sikertelen lehet az élet több területén. Szélsőséges esetben emiatt eshet el egy munkától, nem szerepel jól az állásinterjúkon és mindig zavarba jön, ha emberek előtt kell beszélnie. Többek között már ezért is érdemes a problémát minél hamarabb egy profi fogpótlással orvosolni! Azonban az esztétika mellett több egészségügyi problémát is okozhat egy hiányos fogsor, összegyűjtöttük, hogy mik ezek.

Nem kizárólag esztétikai probléma a hiányos fogsor

1. Ínyprobléma alakulhat ki

Akár egyetlen fog hiánya is jelentős negatív következményeket vonhat maga után. A fogeltávolítás után bizony az érintett részen az íny és a csont is sorvadásnak indul. Így, minél később készül a foghiány helyére fogpótlás, annál bonyolultabbá válik a folyamat.

2. Megbomlik a fogsor egysége

Ha sokáig üres egy foghely a szájban, akkor szervezetünk próbálja minimalizálni a hiányt, így a foghiány melletti fogak elvándorolhatnak, megbontva ezzel fogsorunk statikáját. Nem beszélve arról, hogy az így keletkező réseknél szintén nehezebb lesz tisztán tartani fogainkat, ennek akár fogágybetegség is lehet az eredménye, illetve a többi fogunk egyenetlenül terhelődhet.

3. Beszédhiba alakulhat ki

Egy vagy több fog hiányával teljesen megváltozik a szájüregben a levegőáramlás, így nem meglepő, ha a beszéd szempontjából kritikus fogak elvesztésekor beszédhibákkal találkozunk, például kellemetlen susogó hangot tapasztalunk.

4. Az emésztésre is hatással van

Mivel egy hiányos fogsor esetén csökkent a rágófunkció, az étel nagyobb darabokban kerülhet a gyomorba, tehát az emésztési folyamat már az elején megnehezül. Hosszú távon ez az emésztőrendszer túlterheltségéhez vezet, ami komolyabb emésztési problémákat is okozhat.

5. Ízületi fájdalom

A hiánnyal szemben található fog – akár már rövid időn belül – hajlamos kiemelkedni a fogágyból, kicsit benyúlva a hiányzó fog helyére. Ez a jelenség bizony akadályozhatja az állkapocs megszokott, egészséges mozgását, ami ízületi elváltozásokat, fájdalmat okozhat.

Tegyünk ellene!

Már a fentiekből is látszik, hogy mennyire fontos a fog elvesztésének a megelőzése, ennek alapja pedig a mindennapi szájhigiéniára fordított figyelem. A megfelelő, rendszeres fogmosás, fogköztisztítás és a legalább évenkénti fogorvosi szűrés elvégeztetése elengedhetetlen!

Amikor bajt észlelünk, szuvasodást tapasztalunk, akkor azonnal forduljunk szakemberhez, ne várjunk a kínzó fájdalmakig, hiszen minél hamarabb kezelik a problémát, annál kevésbé drasztikus beavatkozásra számíthatunk. Hiányos fogazat esetében pedig az azonnali fogpótlással garantálhatjuk az egészséges és esztétikus fogsort, így biztosan nem kell kompromisszumokat kötnünk.

Nem is gondolnánk, hogy az ép, szép fogsornak mennyi mindent köszönhetünk a mindennapokban, sokszor csak akkor szembesülünk ezzel, ha elveszítjük egy fogunkat. A hiányos fogsorral pedig csökkenhet az önbizalmunk, csendesebbé, visszahúzódóbbá válhatunk. Azonban nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi okokból – a fent említett problémák elkerülése miatt –, is fontos a fogaink védelme, valamint adott esetben, egy azonnali fogpótlás készítése.

Partner tartalom (x)

Forrás: Clinident.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.