A szomszédos ukrajnai háború Magyarországot és a NATO keleti országait arra késztette, hogy gyorsítson a haderőfejlesztésein, sőt ez lett a szövetség elsődleges prioritása.  Magyarország 2026-ra tűzte ki egy nehéz, egy közepes és egy könnyű fegyverzetű lövészdandár létrehozását, melyek közül a nehézdandár a NATO-val közös feladatokat látja el.

Ez a páncélozott szállító harcjármű lesz az új lövészdandár alapfegyvere

Fotó: wikipedia

Év végétől folyamatosan érkeznek az új gyalogsági harcjárművek, a Hiúzok – írja az Index.

Az új alakulatok létrehozásánál és felfegyverzésénél a Magyar Honvédség főleg a német mintára alapoz. A nehézfegyverzetű egységek szállítják védetten a gyalogos katonákat a hadszíntérre, miközben az úgynevezett „páncélgránátosok” fegyverzetükkel támogatják őket.

A tatai nehézdandár alapjárműve a lánctalpas Hiúz, melyet a német Rheinmetall cég gyárt és az újonnan épülő zalaegerszegi gyárban szerelik össze.

A Hiúzt a Rheinmetall mérnökei fejlesztettek – eredeti neve: KF41-es Lynx. A Magyar Honvédség 2020-ban 218 darab Hiúz beszerzéséről állapodott meg, melyből 2023 végéig 46-ot hoz be a német cég. A többit 2029-ig a zalaegerszegi gyárban készítik el, miután Magyarországra települ a düsseldorfi székhelyű Rheinmetall hadipari és járműipari cég egyik leányvállalata, hogy 2024-től Lynx harci járműveket gyártson.

Forrás: Index

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Reszkess ellen. Most már mit nekünk akár egy Abrams tank...
jesz
a budapesti locsolókocsik felszabadultak, inkább azokra szerelnének vízágyút, aztán irány a határ...ott lenne haszna az biztos.
Tíz-tizenöt átalakított locsolókocsi megoldaná az illegális migrációt(a szerb határon)
Istenakinincsen
Már csak ez hiányzott nekünk! Tankokat fogunk enni, meg akkumulátorgyárakat, esetleg migránsokat is?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.