Szijjártó közölte, hogy már csak nyolc magyar űrhajós-jelölt van versenyben.

Szijjártó nagy bejelentést tett a következő magyar űrhajósról – 100 millió dollár értékű űrprogramot hirdetett meg a kormány

MTI/Lakatos Péter

 A 244 jelentkező közül már csak nyolcan vannak versenyben azért, hogy ki legyen a következő magyar űrhajós, az év végére négyre szűkítik le a számukat, a befutót pedig a 2024 végi vagy 2025 eleji misszió előtti hetekben fogják kiválasztani

- közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Párizsban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ESA (Európai Űrügynökség) miniszteri tanácsának ülésén hangsúlyozta, hogy

Magyarország a valaha volt legnagyobb, nagyjából 100 millió dollár értékű űrprogramját hirdette meg, amelynek egyik célja, hogy ismét magyar űrhajós jusson a világűrbe.

Mint mondta, a HUNOR program keretében, az amerikai Axiom Space Inc. együttműködésével, 2024 végén vagy 2025 elején harminc napos kutatási misszión vesz részt egy magyar űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), amelynek során tizenkét magyar eszközt fog tesztelni és nyolc kísérletet végez magyar kutatócsoportok számára.

Tájékoztatása szerint a küldetésre 244 személy jelentkezett, köztük 39 nő, de már csak nyolcan vannak versenyben, és az év végére négyre szűkítik le a számukat, a befutót pedig a misszió előtti hetekben fogják kiválasztani.

"Ez fontos előrelépés a magas hozzáadott értéket és kutatás-fejlesztési hányadot képviselő magyar ipar tekintetében" – fogalmazott.

Szijjártó Péter elmondta, hogy kedden megállapodást írtak alá az ESA-val, amelynek keretében

öt év alatt mintegy négymilliárd forintnyi támogatást kapnak magyar kis- és közepes vállalkozások a nagy európai projektekhez szükséges technológiai háttér kifejlesztéséhez.

Hozzátette, hogy bár hazánk nem tartozik a legnagyobb országok közé, az utóbbi évtizedekben több mint 140 magyar eszköz jutott ki a világűrbe, s mindegyik teljesítette is a misszióját.

A miniszter leszögezte: Magyarország támogatja az Európai Űrügynökség azon erőfeszítéseit, amelyek a kontinens szerepének megerősítését célozzák a világ űriparában.

A kormány ezért jóváhagyta a szervezet működéséhez szükséges pénzügyi hozzájárulását az elkövetkező időszakra, a 2019-ben elfogadott büdzséhez hasonló volumenben – tudatta.

Aláhúzta, hogy Európa és Magyarország is hatalmas kihívásokkal néz szembe napjainkban az ukrajnai háború miatt, hazánk ezért szomszédos államként különösen a béke pártján van minden tekintetben.

Kiemelte, hogy a világűr békés felhasználásának kettős jelentősége van, egyrészt a jelenlegi válságos időkben a magas hozzáadott értékű, fejlett technológiájú ágazatoknak nagy szerepe van a gazdasági fellendülésben, és az űripar egyértelműen ilyen. Másrészt szavai szerint a világűrhöz való hozzáférés szuverenitási kérdésnek is minősül.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
@balos: Anyáddal kezdem a csesztetést. Csinálok kistesót neked! :-))))))))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Shikari
Ebből a pénzből hány libsit tudnánk kilőni az űrbe? :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
szaboria1
Ez már felháborító, most nem erre kell a pénzt költeni.
balos
@Shikari: Megbaszod az összes rokonod,csak hogy érezzék a törődést!
CsipkeRózsa
Még arra is jut pénz, nagyon sok, amit sohanapján fogunk megvalósítani.

Ez fontosabb, mint a nagy áremelkedéseket kezelni, a sok bezárt üzlet dolgozóinak sorsát megoldani, a nagy szegénységet enyhíteni, az oktatásra, egészségügyre költeni, stb.

Még a Vaskupola beszerzése is belefér?
Qqberci
MaSAT, SMOG-P, ATL-1, SMOG-1: a négy sikeres magyar műhold. Mennyiből is készültek? Mennyi támogatást adott hozzá az állam?...
Shikari
@balos: Anyáddal kezdem a csesztetést. Csinálok kistesót neked! :-))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.