A nyugati világnak jelentős, Kínától független akkumulátorgyártási kapacitásokra van szüksége, azonban bárki is húz ebből hasznot, nem látszik, hogy Magyarország miért lenne köztük. A neoliberális világrend évtizedeken keresztül sulykolt alapvetése volt az ellátási láncok feldarabolása: a piac logikája szerint mindent ott kell gyártani, ahol azt a legolcsóbban lehet. Legyen szó ruháról, krumpliról vagy mikrocsipekről, a felelős cégvezetők és politikusok azok voltak, akik kiszerveztek mindent, amit csak lehetett. Ez a világ azonban látványosan megrendült az elmúlt években: a kínai-amerikai kapcsolatok megromlása, a CoVid-járvány és az ukrán háború rámutattak, hogy vannak stratégiai területek, ahol az alacsony költségnél fontosabb a kiszolgáltatottság elkerülése. Nem baj, ha drágább a maszk, a chip vagy a tüzérségi lőszer, csak legyen. Ilyen stratégiai terület az akkumulátorgyártás is. A gond csak az, hogy ezt a piacot jelentős részben kínai cégek dominálják: a két legnagyobb...

Forrás: mehrlicht.444.hu
Feltöltő: Jozefina
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
"A nagy akkumulátorboomnak Európa Kínától való távolodásán kívül egyáltalán nem biztos, hogy lesz pozitív hozadéka. Az pedig egészen biztosan nem igaz, hogy ez vitathatatlanul jó irány lenne Magyarország számára. Ennek ellenére Orbán Viktor a természeti környezet és a helyi erőforrások kiárusításával évtizedekre elkötelezi az országot mellette."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
colibri
@KisTehen: 9:07 Arról is szó volt, hogy leállítják az atomerőműveket. Aztán mégse... Fogadni mernék veled, hogy 2035-től nem szüntetik be a benzines autók gyártását! Ha minden járgány esetén átállnának elektromosra az képtelenség. Nincs a világon annyi elektromos áram, ami azt biztosítsa. ...és még a rengeteg akku szükségletről, meg annak a káros hulladékairól nem is beszéltünk.
Aki Én
@KisTehen: ,,Milliárdokat költ a kormány az iváncsai akkumulátorgyárra, amivel Mészáros Lőrinc jár jól.
Röpködnek a milliárdok, a beruházások pedig a miniszterelnök barátját gazdagítják.

Egy évvel ezelőtt bőkezű, 50 milliárdos támogatást rendelt a magyar kormány az Iváncsán létesülő akkumulátorgyár infrastrukturális beruházásaihoz. Az összeg azóta tovább nőtt: a Mészáros és Mészáros Zrt. plusz 2,6 milliárd forintot kapott a gyárat kiszolgáló víziközművek megépítésére, de az útfejlesztések plusz 40 milliárdja sem szerepelt az eredeti rendeletben. A negatív környezeti hatásokkal viszont csak az üzemelés megkezdése után szembesülnek majd a lakosok – vélik a beruházás helyi kritikusai. "

www.youtube.com/watch?v=aKGWRU1TqEc
Csizmás Kond
...hogy mennyire aggódnak a magyar sorsért, a magyar jövőért...hát ez valami kurváramegható...
Emmersson71
Házi őrizetbe került Kínában a debreceni akkumulátorgyárat építő cég két tulajdonosa

hvg.hu/gazdasag/20230112_hazi_orizet_kina_semcorp_debrecen_akkumulatorgyar
csipetke
Csak a címre:- Ez nem is kérdés, mert orbán,és a falkája a pillanatnyi haszonért, mindent IS eladna. A 12 év alatt levitte az országot a béka segge alá, és --gondolom-- ebben látja a megoldást,hogy gatyába rázódjunk. De lássuk be, ameddig ez a kormány,akiknek egyetlen céljuk, a hatalomban lévő megmaradás,bármi áron, addig sajnos maradunk a gödörben. A szakértők azt mondják,hogy kell az akksigyár, de nem koncentráltan ebbe a picurka kis országba, hanem elszórva a világban. Itt nálunk már 28 ilyen gyár működik,és ahelyett,hogy az állam,így mi is jól járnánk ebből, a kormány balf@szsága miatt ez sajnos nincs így. Orbán az ezermilliárd ft nyereséggel működő gödi samsungnak is támogatást ad, (ki tudja miért?) és ezeknek a gyáraknak Magyarország egy adóparadicsom. Hogy munkahelyeket teremtenek? Az is hülyeség,merthogy a fidesz elől külföldre ment többszázezer magyar munkája bizony hiányzik mindenhonnan. Több ismerős is dolgozik a gödi samsungban, és azt mondják,kb 500 Fülöp-szigeteki filippínót hoztak most vendégmunkásnak, ukránok eddig is voltak,de közülük sokan hazamentek harcolni. Vagy az ő helyeiket is támogatja orbán?Nem csodálkoznék. És amikor a sok akksigyár miatt elsivatagosodik az ország---nem kell ehhez sok idő---,és élhetetlenné válik,orbán fogja a lölő által kövérre hízott malacperselyét, összepakolja a pereputtyát,és elmegy egy olyan országba,aminek a kormánya nem tette tönkre a környezetet. A mi jóminőségű földjeinket,amin valamikor minden is megtermett, és nemigen szorultunk behozatalra, most majd az akksigyárak foglalják,és szennyezik el. Ez egy végtelenségig impotens,és dilettáns kormány,akik ezzel tönkre fogják tenni az országot. A sok idióta fidesz-troll, aki ebből élnek,farokcsóválva fújják a f@szságaikat (itt is)
Istenakinincsen
Akkumulátor lesz az ünnepi ebéd tücsökpörkölttel 2030-ban? A tehenek akkut legelnek majd az új világban:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.