Az uniós biztos szerint néhány éven belül az elektromos jármű olcsóbb lesz, mint a belső égésű motorral hajtott autó.

Néhány éven belül az elektromos járművek olcsóbbak lesznek, mint a belső égésű motorral hajtottak, így a fogyasztóknak is sokkal könnyebb lesz a választás

- jelentette ki Frans Timmermans az európai Zöld megállapodásért felelős uniós biztos kedden Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén.

A biztos az új gépjárművekre vonatkozó, a szén-dioxid-kibocsátási előírások módosítására irányuló uniós javaslatról szóló vitában kifejtette: az európai embereknek minél előbb hozzá kell férniük a megfizethető, tiszta közlekedéshez, ennek érdekében pedig az elektromos mobilitást, különösen a személygépkocsiknál, a lehető leggyorsabban be kell vezetni.

Az európai autóipar az elmúlt években sokat fejlődött, az elektromos járművek üzemeltetési költségei már most is alacsonyabbak, mint a belső égésű motorral hajtott autóké. Felhívta a figyelmet, hogy az európai autóipar jelenleg a legjobb és leginnovatívabb a világon, azonban ezt a versenyelőnyt fent kell tartani. Emlékeztetett, hogy Kína tavaly több elektromos autómodellt vezetett be a nemzetközi piacokon, "amelyek jó minőségű, egyre inkább megfizethető gépjárművek".

"Versenyeznünk kell velük, nem adhatjuk át kívülállóknak ezt az iparágat, be kell fektetnünk az európai autóipar átalakításába, és elektromos járműveket a világszintű fogyasztásra kell gyártanunk" – hangsúlyozta.

Arra is rámutatott, a jövő autóiparában fenntartható munkahelyeket kell teremteni, tehát ennek megfelelően kell átalakítani és képezni a munkaerőt.

"Nem kevesebb emberre van szükségünk, hanem más készségekkel rendelkező emberekre, mert ipari forradalom zajlik, akár tetszik, akár nem. Dönthetünk úgy, hogy az társadalmi értékeinkkel összeegyeztethető módon élére állunk, vagy átadhatjuk a vezetést a világ más részeinek, de akkor az ipar leépülésével kell számolnunk" – hangoztatta.

Tóth Edina a Fidesz EP-képviselője felszólalásában elmondta:

a javaslat szerint 13 év múlva nem lehet majd új benzines és dízelmotoros autót forgalomba hozni az EU-ban, ezt azonban túl rövid határidőnek nevezte, mivel nincs megfelelő töltőinfrastruktúra, sem fizetőképes kereslet a szén-dioxid-mentes korszak elkezdéséhez.

Véleménye szerint, az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező polgárok jelentős része nem tud majd új autót vásárolni, tovább fog nőni a gépjárművek átlagéletkora, régi rossz minőségű autók fogják elárasztani az országutakat. Úgy vélte, hogy a belső égésű motoroknak vannak fejlődési lehetőségeik, a fejlett szintetikus üzemanyagok változást hozhatnak. Alternatív lehetőségek nélkül egy javaslat megvalósítása csupán vízió marad – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.

A szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatára vonatkozó jogalkotási javaslatot az Európai Bizottság terjesztette be 2021 júliusában. A javaslat értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű autók értékesítését, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie. Az előterjesztésről csütörtökön szavaz az Európai Parlament.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Akkor, az efftársak ezért torpedóznák meg az akkugyárat is?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Majd L hiszem,ha látom!!
Addig pesszimista vagyok!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
justhpeter
A hír alkalmas arra, hogy az 1 bitesek (lásd: fideSS-hívek) beszopják. Másra nem jó.
KisTehen
@justhpeter: b+ te nem hiszel a korrupt EP-nek?
csak úgy....
@KisTehen: korrupt a kelekótya 0rbánod! :)
3 db autót kell tartani és a probléma megoldva! amelyik tele , abba ülsz bele!
gina
@KisTehen: : b+ te nem hiszel a korrupt OV-nek? na mi van elmebeteg barom???
Eladott Ország
@ómió: Idén januárban ott tartottunk, hogy az ország 17 településén jelentek meg a zömében ázsiai akkumulátor-beruházók. Ennyi akkumulátort ez a kis Kárpát medence nem bír el. Nem az elektromos autókkal van baj, hanem az akkumulátor gyártással! Ha a tervezett akkumulátor gyárak felépülnek, akkor Paks 2 is kevés lenne, nem beszélve az óriási vízigényről, a talaj és rétegvíz elszennyeződésről és a Kárpátmedence elsivatagosodásáról , továbbá a gyógyvizeknek is, idézve a nagy klasszikust, népünk vezérét, "kapa" lenne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok