A budapesti székhelyű, orosz kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) levelezőrendszere hackertámadás áldozata lett.

Putyin örülhet: hackerek törték fel a budapesti orosz „kémbank” levelezését

Szép kis kecót kapott az orosz "kémbank" Orbántól. Forrás: NBB

A hackerek emailek és dokumentációk mellett más érzékeny információkat is kiszivárogtathattak – írja a hvg.hu.

A bank elismerte a hackertámadás tényét: munkatársuk a privát email címéről válaszolt a lapnak, mert szerinte a szervereik jelenleg nem biztonságosak. A hazai és nemzetközi sajtóban orosz kémbankként emlegetett NBB szerverén a hackertámadás során „egyes banki tisztviselők nevében jogosulatlanul tömeges hamisított email terjesztést hajtottak végre” ismeretlen kiberbűnözők

- írja a 444.

A hvg.hu szerint a megszerzett belső levelezéseket, dokumentációkat, érzékeny információkat kezdték terjeszteni. Tehát nem arról van szó, hogy a bank tisztviselőinek a nevében küldtek volna ki hamis e-maileket, hanem arról, hogy olyan levelezéseket és egyéb dokumentumokat küldtek szét, amelyeket kizárólag a hackertámadás során szerezhettek meg, máshogy nem férhettek hozzá. A bank válaszát – „tömeges hamisított e-mail terjesztés" – azonban lehet úgy is értelmezni, hogy a pénzintézet magát a támadást elismerte, de szerintük a hackerek által terjesztett anyagok hamisak.

A Vlagyimir Putyin által újraélesztett NBB 2018-ban jelentette be, hogy Budapestre teszi át székhelyét, ez után terjedt el a pénzintézetről, hogy akár hírszerzési célokat is szolgálhat. Ezt a vádat a bank és az Orbán-kormány rendre visszautasítja. 2019-ben a fideszes többség a parlamentben megszavazta, hogy a bank teljes mentességet élvezzen a magyar hatóságok felügyelete alól, és a pénzintézet vezetői és vendégei diplomáciai mentességgel mozoghatnak Magyarországon és az Európai Unióban.

Az orosz-ukrán háború kitörése után Szlovákia, Csehország, Románia és Bulgária is otthagyta a bankot, Magyarország maradt. A pénzintézet legnagyobb hányadú tulajdonosa az orosz állam 45,44 százalékkal, ezután Magyarország következik 25,27 százalékkal, majd volt szocialista, nem európai államok, Kuba, Mongólia és Vietnám következnek

Forrás: hvg, 444
Fotó: Google Maps

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.