Százmilliókat nyert Lázár "tőzsdézéssel" a városnak évekkel ezelőtt, akkor fel sem merült a nyereség megosztása a kötvénykibocsátó bankkal.

Az ÁSZ kimutatása szerint Hódmezővásárhelynek a származékos ügyleteken, a devizanemek átváltásából származó árfolyamnyereségen és opciós díjbevétel címen 2007−2008-ban összesen 1,611 milliárd forint bevétele származott. Időközben viszont beütött a pénzügyi válság, ami miatt a nyereség veszteségbe fordult – írja a Napi.

A Számvevőszék 2009-es jelentése szerint a város közgyűlése 2007 júliusában egyszeri alkalomra szóló, majd novemberben folyamatos megbízást adott a polgármesternek, hogy származékos devizaműveleteket végezzen a kötvénykibocsátásból még rendelkezésre álló összeggel - emlékeztet a lap.

A város önkormányzata a mai testületi ülésen foglalkozik az Erste válaszával, amelyet a bank Lázár János december végi levelére adott. A polgármester azt kívánta elérni, hogy a bank osztozzon az önkormányzattal a svájci frank árfolyamának meglódulásából következő (kötvény)veszteségen.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Számomra az a meglepő, hogy az önkormányzatok devizaspekulációs ügyletei sokaknak még újdonság és még hírértéke van. Régóta tudott ugyanis, hogy a nagyrészt fideszes vezetésű önkormányzatok jelentős része ugyanezt a direkt spekulatív tevékenységet végezte. Azaz a finanszírozási igényeinél lényegesen nagyobb devizahitelt vett fel, majd jobb esetben csak a forint betéti kamatokon elérhető kedvező különbözeten próbált nyerészkedni, rosszabb esetben még határidős ügyletekkel is igyekezett árfolyamnyereséget elérni, majd a válság kitörésével persze legalább akkora vesztesége keletkezett. Furcsa mód ez persze a devizaadósságok felhalmozását vizsgáló politikai elszámoltatók figyelmét elkerülte. Pedig ezek mellett a közismert tények mellett egyre inkább azt is fontos lenne megvizsgálni, hogy az ilyen jellegű ügyletek kinek a kezdeményezésére, milyen motivációval és milyen közvetítőkön keresztül jöttek létre, és igazak-e azok a híresztelések, hogy a mára elviselhetetlen terhet jelentő, de akkor indokolatlan és túlzott mértékű önkormányzati devizahitelek rövid távú árfolyamnyereségének egy jelentős részét pártközeli közvetítő cégek tették sikerdíjként zsebre.
Oszkó Péter blogja.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nyanya001
@Disznópofa: Palagizálhattam volna :))
Disznópofa
@nyanya001: ...én tudom, hogy ha kicsit megrázod magad, akkor simán írnál ilyeneket, mint Oszkó volt pénzügyminiszter, hiszen te is az vagy szűkebb hazádban(házadban):-)))))
nyanya001
@Disznópofa: Na azé ! :)))))
Vigyázz mert kocsonyát főzök belőled ! :))))
Disznópofa
@nyanya001: Az még mindég jobb, mintha kutyabőrös címert csináltatnál belőlem ennek az úrhatnám társaságnak. Nagyon nem szeretném ha a családi vitrint én dekorálnám nekik!:-)))
Kutyafüle
@nyanya001: Rosszul tudom, hogy közintézmények, önkormányzatoknak törvény tiltja a tőzsdézést? Éppen a hozam bizonytalan nyeresége miatt?
Január
@nyanya001: Nem plagizáltál, legközelebb tedd idézőjelbe a beillesztésed, aztán odairod a szerzőt és semmi gond. Az szerző irásával egyezik a véleményed nyilván azért idézted.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.