Ferenczi Krisztina tényfeltáró újságíró járja a vidéket. Az állami földbérlet-pályázatok furcsaságainak járt utána Orbán Viktor miniszterelnök szűkebb pátriájában és környékén. A Népszavának nyilatkozva beszélt a gazdák kiszolgáltatottságáról a helyi hatalmasságokkal szemben. Mi a gond a 2011. őszén indult állami földbérlet-pályázatok meghirdetésével? Már a kiírás módja sem stimmel. Ha valaki föllátogat az internetre, nem tudja, mikor tették fel a hirdetményt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) honlapjára. A kormányrendeletben minden fontos feltétel szerepel, attól kezdve, hogy a pályázat meghirdetésétől számítva meddig lehet a pályázatra jelentkezni, a dokumentumokat beadni, illetve pályázatokat elbírálni, csak éppen a földet osztó NFA honlapját nem kötelezi az azonnali közzétételre semmi. Vagyis lehet játszani - nincs a pályázatok mellett időzár. Vicc, hogy az internet korában úgymond lábbal kell tájékozódni, azaz hetente körbejárni a környező települések önkormányzatait,...

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: Sakura
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
turul72
@moiszikf: Mert ez nagyobb üzlet lehet. A földre felvehető támogaásokból bőven futja a bérleti díjra. Ha még terem is valamit, az csak jó. De igazából termelni sem kell, csa "kultúr állapotban" tartani, ami azt jelenti, hogyha egy év alatt háromszor lekaszálod, már minden oké.
A kötelezően előírt jószágtartást valahogy leigazolják. Egy csordát körbefotózva több haver is teljesíti ezt a pontot.
Ha pedig megvalósul az esetleges privatizáció, akkor szakítanak igazán nagyot. Szabad forgalomban, jó minőségű földre most is hallani 100ezer ft/aranykorona árat.
És emlékezz Ángyán felsorolására: Csányi és barátai évente 3-4 milliárd Ft támogatást vesznek fel a földekre. Hol van ehhez képest a 8%-os kamat?
SLAakku
@turul72: Az erőfölénnyel visszaélő helyzetben kötött szerződések semmisek lehetnek?
zipper
Jut eszembe, hogy a "gazdák" milyen békés kussban vannak, amióta folyik a lé a lábuk elé és végre lecserélhették a 30 éves MTZ-ket...vadi új Merdzsó - és Volvó terepre...
SLAakku
"Azért van, aki mégis időben értesül a pályázatról?
Igen. A bennfentesek azért valahogy időben információhoz jutnak. A többség viszont nem. A gyakorlatban most a gazdáknak - a XXI. században - a helyi önkormányzatok hirdetőtábláiról kellene értesülniük arról, hogy van új meghirdetett állami földterület. Így azután vagy értesülnek, vagy nem, vagy tudnak pályázni, vagy nem. A jogalkotói szándékot jelzi, hogy sem a meghirdetett föld, sem a pályázati eredmény honlapon való közzététele nincs határidőhöz kötve."
turul72
@SLAakku: Nem. Hiszen az ún. demokrácia szabályai szerint lettek megválasztva, és mindig lehet erre hivatkozni.
Az persze egészen más kérdés, hogy mit kezdtek a megszerzett hatalommal.
És az elszámoltatásban sem lehet bízni egy esetleges kormányváltás esetén. Eddig sem történt semmi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.