Három műszaki szerződést kell még előkészíteni a Paksi Atomerőmű bővítésével összefüggésben – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a beruházás kormánybiztosa, és indulhat a beruházás.

A részletekről Aszódi Attila elmondta: az egyik szerződés arról szól, hogy az erőművet milyen körülmények között, milyen feladatra kell megtervezni, felépíteni és üzembe helyezni. "Vagyis, hogy pontosan hogyan is néz majd ki az erőmű, milyen tulajdonságai lesznek, hogyan épülnek majd egymása az abban lévő rendszerek, milyen biztonsági funkciókat kell, hogy ezek ellássanak" – magyarázta a kormánybiztos. Emellett születik egy üzemanyag-szállítási szerződés valamint egy megállapodás az üzemeltetés és a karbantartás részleteiről.

Mint azt korábbról tudjuk, a paksi atomerőmű orosz hitelből két új reaktorral bővül. Az orosz fél 10 milliárd eurónyi hitelt biztosít Magyarországnak, a magyar fél pedig az ötös és a hatos blokk építése során 20 százalékos önrészt vállal.

Aszódi Attila rámutatott, hogy a fukusimai baleset után, Európában visszaesetett az atomerőmű-építési kedv, de ez átmenetinek bizonyult. Anglia máris azt tervezi, hogy atomreaktorokkal váltja ki a negyven éve működő gázüzemű blokkjait. "Hihetetlen akkurátusan felépítették azt a rendszert, amiben arra törekszenek – mint Magyarország –, hogy fenntartsák a kapacitást, fenntartsák az atomenergiának ezt a részesedését úgy, hogy számos blokkot le fognak állítani. Külön programokat indítottak azért, hogy bevonzzák a magánbefektetőket és a dolog menjen" – érvelt a paksi beruházás mellett a kormánybiztos.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
speciel 2026-ban, amikor el kell kezdeni rendesen fizetni az oroszoknak, én már régen egy másik országban leszek, napelemmel és szélerőművel termelem magamnak az áramot, rám ne számítsatok, hogy fizetem a fidesz hülyeségeit, csökkentsétek a rezsit magatok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok