Győri Zsófia, a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség halmozottan sérült gyermekeket gondozó Immánuel Otthona és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskolája igazgatónője kapta idén a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat.

Az elismerés pénteki budapesti átadásán Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott, a fogyatékos emberek nem jótékonyságunk tárgyai, hanem egyenrangú társak a cselekvésben. Az őket segítők feladata megteremteni azon feltételeket, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy hozzátegyék a közösség erejéhez, amit tudnak. Ezt tanítja Győri Zsófia is – jelentette ki.

Győri Zsófia igazgatónő kapta idén a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Huszár Pál, a református egyház zsinatának világi elnöke laudációjában kiemelte, hogy az igazgatónő tizennyolcadik éve vezeti az intézményt. Ezen időszak alatt folyamatosan bővültek az otthon szolgáltatásai – mondta.

Győri Zsófia életének kisgyermekkorától kezdve része volt a természetes közösség a fogyatékos emberekkel, a közös játék, ápolás, gondozás.

Az igazgatónő segítette azt a gondolatot, hogy a kommunikáció nem kiváltság, hanem természetes jog, hiszen mindenki képes kommunikálni, csak a megfelelő eszközt kell ehhez megtalálni – hangsúlyozta Huszár Pál

Különleges projektbe vágott bele Győri Zsófia, amikor kontakttáncot adott elő Kulcsár Tamással – nyomatékosította. A produkcióval egymás értékelésére szeretnék irányítani a figyelmet.  A díjazottnak nemcsak a fizikai, hanem a mentális akadálymentesítés is a célja. Küzd azért, hogy a fogyatékos emberek ne maradjanak láthatatlanok, hanem merjenek kilépni az intézmény falai közül. Az igazgatónőt az elmúlt évtizedekben elvégzett szervező, irányító munkája méltóvá tette az elismerésre – jelentette ki Huszár Pál.

Az elismerést 2005-ben adták át először. A díj Melocco Miklós szobrászművész irgalmas szamaritánust ábrázoló kisplasztikája és nettó 700 ezer forint pénzjutalom.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.