Cultura

Különlegesség, ritkaság, kuriózum

Kuriózum az, ami ritka, érdekes, rendkívüli, különös és mindig hiteles.

Raoul Wallenberg alakja legendává nőtt

Az idén 110 éve született Raoul Wallenberg élete és elvei kezdettől fogva nem illeszkedtek a svédek egyértelmű társadalmi normáihoz.

Agatha Christie és a Tíz kicsi katona

“Ennél a könyvnél senki se jön, hogy megmentsen, vagy hogy értelmezze a történéseket.”​ Agatha Christie legkeresettebb regényének (és egyes listák szerint minden idők hatodik legsikeresebb könyve) legújabb feldolgozása nagy sikert aratott.

Babits Mihály: A jó halál

“Különbözik-e az élettől – egy külön birodalom?

Bánki Donát, a karburátor atyja

100 éve, 1922. augusztus 1-jén halt meg Bánki Donát gépészmérnök, a karburátor egyik feltalálója.

Balaton, Nyár, Szerelem a Pintér Aukciósházban

A belvárosi Pintér Galéria és Aukciósház hagyományaihoz híven idén is „vitorlát bontott” Balatonfüreden: a Vaszary Galériában már látogatható az az augusztus 13-i élő árverést megelőző kiállítás, amely ezúttal 350 – klasszikus, 20. századi modern és kortárs – válogatott műalkotásból állt össze.

55 éve halt meg Füst Milán

„Van az úgy, hogy az embert a sorsa egyes fordulatainál megszállják holmi nagyarányú szédületek.” Füst Milán mélyen szkeptikus, emellett teljességre törő egyéniség volt, aki képzelete valóságát tekintette írói közegének.

Dohnányi Ernő története

1877. július 27-én született Pozsonyban a zongoraművészként, zeneszerzőként, karmesterként és zongorapedagógusként is maradandót alkotó Dohnányi Ernő.

Vers a hétre – Ignotus: Napraforgó

“Én napraforgó mozdulatlan állok / Kerítés mögött, kertem közepén, / De ti napok, fénylőek, égetőek: / Forduljatok felém!” Ezen a héten a 73 éve elhunyt Ignotus gyönyörű versét ajánljuk.

76 éves a forint

Magyarországon a II.

Magyar találmányok a fesztiválokon?

Ha ezek a magyar felfedezők és találmányaik nincsenek, lehet, hogy mást innánk és máshogyan szórakoznánk a zenei fesztiválokon.

Pezsgőben fürdött a Törley József és Társa

„A pezsgő olyan, mint a bor, szinte minden alkalomra lehet fogyasztani…” Törley József 140 éve, 1882. augusztus 1-jén, Törley József és Társa néven jegyeztette be vállalkozását a budapesti cégbíróságon.

Július 31-ig vár a Művészetek Völgye

Július 31-ig tart az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Művészetek Völgye.

A felejthetetlen Darvas Lili

“Ez az idős, elegáns, finom színésznő mindenkinél modernebb volt.

Mark Greaney: A Szürke Ember

Courtland Gentry jó ember, ugyanakkor még jobb gyilkos…

Lukács Sándor 75

„Nem tudnék létezni, ha nem játszhatnék” Ma is rengetegen rajonganak a kellemes orgánumú, sármos, 75. születésnapját ünneplő Lukács Sándor színművészért.

Carlos Santana 75

Július 20-án múlt hetvenöt éves Carlos Santana mexikói gitáros, zeneszerző, a latin rock megteremtője.

Alexandre Dumas 220

“Azt hiszem, az ember nem arra született, hogy ilyen könnyen elérje a boldogságot!

Vers a hétre – Petőfi Sándor: Egy könyvárus emlékkönyvébe

“Az életcél boldogság, de elébb / Fáradni kell, hogy ezt a célt elérd, / Ugy ingyen ahhoz senki sem jut el,” Ezen a héten a 173 éve elhunyt Petőfi Sándor versét ajánljuk.

A budai várban világsztárokkal lép fel a világhírű Leslie Mandoki

30 éve a zene szolgálatában: Magyarország történelmi és kulturális értékeit népszerűsítő nagykoncertet ad a Mandoki Soulmates zenekar, a Szent István Napi ünnepi programsorozat részeként.

Kassák Lajos útja

“Mindig az embert kerestem és bizonyos, hogy magamban is önmagam tiszta embersége érdekel a legjobban.

Feltérképezik az inváziós rovarfajokat

A klímaváltozás mellett a mérsékelt égövi ökoszisztémákat érintő egyik legnagyobb probléma az inváziós rovarfajok megtelepedése és elterjedése.

Fürdőruhák régen és most

Minden út Rómába vezet.

A Mesterségek Ünnepe a faművességgel

Immár 36. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét: az ország legnagyobb népművészeti fesztiválja augusztus 19-től 21-ig várja a látogatókat a budai Várban.

Vers a hétre – Móra Ferenc: Milliók éneke

“Akinek bűne, azt a bestét / Isten haragja verje meg, / Bélpoklos lelkinél a testét / Még égetőbben lepje seb!” Ezen a héten a 143 éve született Móra Ferenc szenvedélyes versét ajánljuk.

Séta a Károly hídon

665 évvel ezelőtt, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és egyben a világ egyik leghíresebb hídját, a Károly hidat.

Amikor a gyerek olvas

Nyáron családok tízezrei utaznak el azért, hogy kipihenjék a mögöttük álló időszak fáradalmait.

215 éve született Fényes Elek akadémikus

215 éve született Fényes Elek akadémikus, a mai magyar statisztikai szolgálat kiemelkedő előfutára, földrajztudós, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc elkötelezett híve.

Közeleg a Sziget

Egy hónap sincs már hátra, augusztus 10-én, két év kihagyás után ismét lesz Sziget Fesztivál, és kitárul egy olyan világ, amibe belépve magunk mögött hagyhatjuk a mindennapok nyűgét és elmerülhetünk a programok sűrűjében.

Gustav Klimt és a bécsi szecesszió

160 éve született Gustav Klimt, a szecesszió festészetének kiemelkedő művésze.