RealTrebitsch

Philip K. Dick: Egy megcsúszott lélek vallomásai

PKD neve egyet jelent a pszichedelikus, valóságot megkérdőjelező, furcsa drogokkal, őrült mozzanatokkal tarkított, kicsit elcsúszott világokkal játszadozó sci-fikkel.

George R. R. Martin: Sárkányok tánca

George R. R. Martin egy szadista szemétláda.

A lovakat lelövik, ugye? - Vígszínház

Kevés nyomasztóbb, depressziósabb filmre emlékszem, mint Sidney Pollack A lovakat lelövik, ugye?

Benedict Wells: Beck utolsó nyara

Benedict Wells meglehetősen fiatal író, 1984-ben született.

Philip K. Dick: A Frolix-8 küldötte

Vajon mikor jön el az az idő, hogy az olimpiákat a genetikailag módosított „új” emberek nyerik sorba, és a „régieknek” esélyük sem lesz?

Az élet fája

Hiába mosolyog az, aki a film címe láttán „az élet fáj, ja” szóviccel jön elő, nem is tudja mennyire igaza van. A gyönyörű trailerből nem látszik, de ez a mozi nem igazán az élet szépségéről szól – legalább annyira a fájdalomról, a rosszról ami szintén megvan a világban, az emberekben. Ráadásul mindezt elég fájdalmasan...

Mission: Impossible - Fantom protokol

Egy szuperügynöknek könnyű dolga van, ha a figyelmünkre vadászik két órán keresztül.

Éjfélkor Párizsban

Párizs csodálatos.

Hogyan lopjunk felhőkarcolót? (Tower Heist)

Természetesen egy felhőkarcolót nem lehet ellopni – úgyhogy ha valaki a remekül elszabott magyar cím alapján azt hiszi, hogy most majd tuti receptet kap arra, hogyan nyúljon le észrevétlenül egy bazi nagy tornyot, hogy aztán felállíthassa otthon a hátsó kertjében, az nagyot fog csalódni.

A hódkóros

A hódkóros megnézése után gépközelbe érve ez a cím fogadott az index címlapján: „Az európaiak 38 százalékának van mentális vagy idegrendszeri problémája”. Na, ez pont telibe talált a film után; Mel Gibson új mozija ugyanis pont egy „mentális és idegrendszeri problémával” küzdő emberről szól.

Halál sugárút

A Halál sugárút olyan, mintha ezúttal európaiak készítettek volna remaket egy hollywoodi film alapján. Amerikából több olyan filmet is láttunk már, ami az iraki háborúról, pontosabban az iraki háború veteránjairól szól, és arról, hogy milyen rombolást végzett ezekben az emberekben az erőszak – A Halál sugárút legjobban...

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló 3D

Az Amerika Kapitánnyal az a baj, hogy a második világháború ma már egyáltalán nem olyan cool, mint pár éve volt.

Frank Schätzing: Limit

Frank Schätzing a Rajjal robbant be – de nekem már az sem nagyon tetszett. Az osztrák író most még nagyobb lélegzetvételű, még izgalmasabb, még tudományosabb, még komolyabb kérdéseket feszegető, még-még-még sci-fit írt.

Hanna - Gyilkos természet

Mindig érdekesek azok a történetek, amikor egy vadonban nevelkedett (lehetőleg még gyerek) szereplő kerül be a civilizált világba. Legyen szó farkasok által nevelt Maugliról, öreg amazóniai indiánról, akit Frei ráncigált el magával a világ túlsó felére, az ilyesmi mindig érdekli a nézőt. Mindannyiunkban benne van az érzés, hogy...

Az öldöklés istene

Időnként mindenkin erőt vesz a tombolhatnék, ütni-vágni akar, rombolni, másokat megbántani.

Másnaposok 2.

A fene tudja, mitől működött 2009-ben a Hangover többnyire prosztó humora – de a népek láthatólag kajálták, mert óriási sikere volt.

Thor

Tegyük a szívünkre a kezünket, egy átlag mozinéző nem sokat tud Thorról.

Vad Magyarország - A vizek birodalma

Volt idő, amikor Magyarország a vizek birodalma volt.

Terry Pratchett: Gördülő kövek

Terry Pratchett legtöbb regényével én úgy vagyok, hogy jó-jó, de azért ez csak hülyéskedés, abból is a kicsit izzadságszagú fajta.

László Zoltán: Nulla pont

A regény „főszereplője” egy furcsa város, Nagate (amiről, Nagate címmel írt már egy regényt a szerző, de a Nulla pont nem folytatás, önállóan olvasható mű, én sem ismertem a város „előtörténét”, de nem éreztem problémának). Hamar kiderül, hogy ez valami mágiával átitatott területen (dimenzióban?) fekszik, amin...

127 óra

Nehéz elképzelni, hogy egy kéz levágása katarzist okozhat. Pedig vannak filmek, amik még ennél is durvábbak: gondolj csak például a Dogville-re, és az ominózus gyerekgyilkosságos jelenetre. Na, a 127 óra annyira nem durva, nem nyomasztó, nem az emberek negatív oldaláról, hanem pont a pozitívról szól, de tény, hogy egy önamputációs...

Sugárzó hülyeség

Vártam-vártam, hogy a kedvenc ismeretterjesztő blogjaim megszólalnak végre, és oszlatnak egy kis homályt, vagy legalább megjelenik egy indexes szájbarágó, hogy mi az az erőmű, mi az az atom, mi az a sugárzás, de vagy nagyon tudós szakmai dolgok jönnek, vagy konkrét hülyeségek.

Guillermo del Toro, Chuck Hogan: A kór

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem már herótom van a vámpíroktól.

A harcos

A precíz, hiteles és érdekes alakításoknak köszönhetően, ami a család összes tagját (sőt, a film összes szereplőjét) jellemzi, és ami két Oscart és Golden Globe-ot hozott a filmnek, ez a bokszfilm családi drámának is tökéletes lenne.

Viktor Pelevin: Generation 'P'

Nem egyszerű olvasmány.

A szegény hekus esete a papagájjal

A szegény hekust nem kell magyarázni (nem az anyagi helyzetére utal, hanem hogy sokat bénázik, meg ráadásul az influenza is gyötri), a papagáj meg ezúttal nem madár, hanem egy bőbeszédű asszonyság.

Scott Pilgrim a világ ellen

Az a jó, hogy egyáltalán nem is kell elborultnak lenni ahhoz, hogy élvezni tudjuk.

Wolfgang Jeschke: A Cusanus-játszma

Ettől a Cusanus-játszmától átlag ötoldalanként dobom le az ékszíjat, de valamiért mindig túllépek rajta, és adok neki még egy esélyt.

Az utazó

Az új év egyik első mozija Az utazó.

Social Network - A közösségi háló

Hat évvel ezelőtt még más volt a világ.