Még mindig rengeteg vállalkozás nem nyilatkozott tényleges tulajdonosáról, ezért január elseje óta még mindig zárolva van bankszámlájuk. Az egészségpénztárak és a nyugdíjkasszák tagjai között százezren ugyanígy jártak.

A pénzmosás elleni jogszabályok miatt január elsején zárolni kellett az összes olyan vállalat bankszámláját, amely nem nyilatkozott a múlt év végéig a tényleges tulajdonos kilétéről. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a körülbelül egymillió vállalati számlából néhány százalékánál szinte biztos, hogy nem adtak be tulajdonosi nyilatkozatot – számolt be a vg.hu.

A hitelintézeteknél változó ez az arány, a K&H-nál például egyetlen zárolt céges számla sincs már, a CIB-nél a vállalati ügyfelek 90 százaléka nyilatkozott, az OTP-nél a kliensek 3 százaléka adós még a papírral.

A bankok szerint főleg a minimális forgalmú számlák esetében halogatják az ügyfelek a nyilatkozattételt. Az egészség- és az önkéntes nyugdíjpénztáraknál is szigorítottak a korábbi szabályokon, ez év elejétől csak akkor vehetnek fel tőlük pénzt az ügyfelek, ha azonosították magukat. A kasszák – különösen az egészségpénztárak – tavaly elég intenzíven kampányoltak erről, több százezer tag mégsem aktivizálta magát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.