Hiába a több mint egymilliós nézettségű Youtube-videó, a petíció és az adománygyűjtés, Svédország úgy döntött: Wilhelm Fruzsinának haza kell mennie Magyarországra – írja az Index.

Wilhelm Fruzsina enyhe mentális retardációval él. IQ-ja 60-65 körül lehet, értelmi szintje olyan, mint egy 8 éves gyereké. A svéd bevándorlási hivataltól szigorú leveleket kap, a fentiekből azonban kiderül, hiába.

Az utolsóban azt közlik vele, hogy március 3-án délután kettő órakor jelenjen meg előttük, és hozza magával a Magyarországra szóló repülőjegyét is. A hazautazását az utolsó pillanatig próbálja megakadályozni az egyetlen olyan rokona, aki törődik vele: 27 éve Svédországban élő nagynénje, Ruff Ágnes, aki az utóbbi két és fél évben gondoskodott róla – olvasható az Index cikkében.

Miután Fruzsina édesanyja és édesapja is meghalt, az apai nagynéni lett a gyám, aki azonban a 18. életéve után – járandóság hiányában – nem volt hajlandó foglalkozni vele. Kiment Svédországba, ahol Ruff Ágnesék eldöntötték, magukhoz veszik. A lány aróól is beszélt nekik, hogy a magyarországi gyámok nem bántak vele jól.

Most a pénz az oka annak, hogy Svédország vissza akarja küldeni Magyarországra Fruzsinát. A tartózkodási engedélykérelmet elutasító 2014-es végzés fő érve: Mivel Fruzsina élete végéig ellátásra szorul, komoly pénzügyi következményei lennének Svédországra nézve, ha ott maradna.

A svéd fél szerint a lány nem szorul olyan speciális kezelésre, amit Magyarországon nem kaphat meg. Azt a szempontot pedig, hogy Fruzsina szorosan kötődik a kint élő nagynénjéhez és az unokatestvéreihez, míg Magyarországon nincs olyan rokon, aki törődne vele, a hivatalos döntéseknél nem kezelték lényeges érvként. Az is hozzájárult a svéd elutasító döntéshez, hogy Ruff Áfnes és Fruzsina Magyarországon soha nem élt egy háztartásban – írja az Index.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.