Állami tulajdonba veszi és Törőcsik Mari Házzá alakítja a kormány a Kossuth-díjas színésznő szülőházát a Heves megyei Pélyen, nem messze a Tisza-tótól.

Tisztelegve munkássága előtt, Törőcsik Mari Házzá alakítják át a színművész szülőházát a Heves megyei Pélyen a kormány döntése értelmében.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat szerint az ingatlant, amely jelenleg művelődési ház és önkormányzati tulajdon, az állami tulajdonba vételt követően felújítják és bővítik.

Az épületben közösségi könyvtárat, valamint diák- és turistaszállást alakítanak ki.

A kormány ennek érdekében felkérte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket az Ingatlan állami tulajdonba vételéhez. A szövegben az is szerepel: "elsődlegesen az Ingatlan ingyenesen történő megszerzésére kell törekedni". Az intézkedés határidejénél az szerepel: "Azonnal". A felújítás és az új funkciók kialakításának határideje 2019. február 28.

A döntés értelmében azt is megvizsgálják, hogy a "Pély-Községünk, Szülőfalunk Alapítvány" milyen feltételrendszer mellett képes üzemeltetni az épületet. A határozat szerint a cél a szülőház "muzeális intézmények rendszerébe" integrálása.

Forrás: MTI, Index, HVG

Címlapi kép: MTI/ZIH ZSOLT

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.