Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB a június 9-ei választásokra. 

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba a június 9-ei választásokra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Mivel a bejelentések megfeleltek a követelményeknek, az NVB nyilvántartásba vette az Európai Parlament (EP) képviselőinek választására és az önkormányzati választásra a Normális Élet Pártját és A Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártját.

Visszatér a rémhírterjesztő Gődény György, pártja az önkormányzati és az EP-választáson is részt vehet

Gődény György, a Normális Élet Pártja (NÉP) elnöke 2022. április 3-án. MTI/Kovács Attila

A 24.hu az MTI híre kapcsán azt írja, az utóbbi formáció Gődény Györgyhöz kapcsolódik, aki társaival együtt rendszeresen elindul mindenfajta magyarországi választáson, annak ellenére is, hogy a szélesebb közvélemény rendszerint a kamupártokkal azonosítja a tevékenységüket.

A Normális Élet Pártja a 2022-es országgyűlési választásokon is képviseltette magát, szereplésük két dolog miatt emlékezetes:

- A Magyar Kétfarkú Kutyapárt feljelentette őket a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH), mert Gődényék úgy gyűjtöttek aláírásokat a szervezet honlapján, hogy a választók személyi számát is elkérték. A kapcsolatfelvételhez erre egyáltalán nem volt szükség, a Kutyapárt szerint viszont ezek ismerete megkönnyíti a kamupártok dolgát, hogy egymás között sefteljenek az aláírásokkal.

- Az egyik Vas megyei képviselőjelöltjük aláírásainál számtalan szabálytalanságot fedeztek fel az illetékesek, az íveken olyan ajánlások is szerepeltek, amelyeket halott emberek nevére állítottak ki. Mindezért a Szombathelyi Törvényszék háromszázezer forintos pénzbüntetést szabott ki.

Korábban jogerős ítélet mondta ki, hogy Gődény György rémhírterjesztő. A Covid-járvány kapcsán elhíresült vírustagadó gyógyszerész mindenesetre megúszta a legenyhébb büntetéssel, miután a másodfokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék 2022 októberében megrovásban részesítette miután ítéletével eltörölte az első fokon kiszabott százezer forintos pénzbüntetést.

Ezeket az egyesületeket vették még nyilvántartásba

Az önkormányzati választásra nyilvántartásba vette a Megyei Jogú Városért Egyesületet, a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesületet, a Szegvár Plusz Egyesületet, a TESO Egyesületet, az Agóra Egyesületet, a Délpesti Patrióták Szakmai Egyesületet, a Civilek Nagykovácsiért Egyesületet, a 2112 Veresegyházért Egyesületet, a Civil Demokraták Városunkért Egyesületet, a Közösségünk Almádiért Egyesületet, a Közösen a Városért Egyesületet, az Összefogás városunkért egyesületet, a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesületet, a Szövetség Érdért Egyesületet, valamint a "Dr. Vass Péter Koalíció" Egyesületet.

Az önkormányzati és nemzetiségi választásra pedig nyilvántartásba vette a Soroksári Német Nemzetiségi Egyesületet, a Rákosvölgye Népi Kulturális Hagyományőrző Egyesületet, a Barátság Ukrán-Magyar Nemzetiségi Egyesületet, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesületét, a Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesületét, a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesületet és a Budapesti Román Egyesületet.

Visszautasította az NVB, hogy jelölőszervezetként nyilvántartásba vegye a Jászapátiért Önökkel Szövetségben Egyesületet, mert a kérelmet nem az arra jogosult nyújtotta be.

Az EP-választásra a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint péntek délig már 25 pártot vettek nyilvántartásba jogerősen, az önkormányzati választásra 234 jelölőszervezetet, a nemzetiségi választásra pedig 61-et.

Az NVB pénteki határozatai nem jogerősek, három napon belül lehet ellenük jogorvoslatot kérni a Kúriánál.

A június 9-ei önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek – pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek – állíthatnak, valamint azon – a listás választások kivételével – független jelöltek vehetnek részt. Az EP tagjainak választásán csak pártok állíthatnak listát.

Jelöltet, illetve listát az a szervezet állíthat, amely a választás kiírása után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat. A jelölőszervezeteket a Nemzeti Választási Bizottság és a területi (vármegyei) választási bizottságok veszik nyilvántartásba, attól függően, melyiknél jelentették be a jelölőszervezetet.

A nyilvántartásba vétel feltétele párt és egyesület esetében is, hogy a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában szerepeljenek, oda jogerősen be legyenek jegyezve már a választás kitűzésekor.

Nyilatkozniuk kell a jelölteknek és jelölőszervezeteknek a nyilvántartásba vételhez továbbá arról, hogy a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenység folytatására külföldi támogatást és belföldi jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó támogatást, névtelen adományt vagy ezekből származó vagyonelemet az adott választásra nem használnak fel. Nemzetiségi szervezetnél további feltétel, hogy az alapszabályában 2021. január 1-jétől rögzített célja legyen az adott nemzetiség képviselete.

A jelölőszervezeteket a különböző választásokra kérelem alapján, egy eljárásban veszik nyilvántartásba, és minden lehetséges választáson jogosultak lesznek részt venni. Ennek alapján a pártokat az EP- és az önkormányzati választásokra, az egyesületeket az önkormányzati választásra, a nemzetiségi szervezeteket az önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választásokra veszik nyilvántartásba.

A nyilvántartásba vett független jelöltek és jelölőszervezetek leghamarabb április 20-án vehetik át az ajánlóíveket.

Forrás: MTI, 24.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Megint kell neki egy kis pénz. Vajon az ÁSZ elszámoltatta már?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.