Mikroműanyagot rejt a part menti homok a teknősfészkek közelében is: átlagosan 5300 műanyagrészecskét találtak köbméterenként az Exeteri Egyetem kutatói 60 cm-es mélységben, a közönséges levesteknős (Chelonia mydas) és álcserepesteknős (Caretta caretta) homokba ásott fészkeinek közelében Ciprus tengerpartjain.

A mikroműanyagok miatt kihalnak a teknősök?

A felszínen köbméterenként 130 ezer műanyag-töredéket találtak: ez a második legrosszabb érték, amit valaha regisztráltak tengerparton. A legrosszabbat a dél-kínai Kuangtung tartomány partjainál mérték.

A kutatók szerint ha a körülmények tovább romlanak, a szennyezettség elkezdheti a befolyásolni a tojásból kikelést és még a nőstény és hím fiókák arányát is – olvasható a phys.org-on.

17 fészekrakó helyről gyűjtöttünk mintákat, és minden tengerparton, minden mélységi szinten találtunk mikroműanyagot

– mondta Emily Duncan, a Cornwallban lévő Exeteri Egyetem munkatársa.

A mikroműanyag jelentősen befolyásolhatja a környezetet, például a keltetési idő alatti hőmérséklet befolyásolja a kikelő állat nemét, melegebb környezetben ugyanis gyakoribb a nőstény teknős. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, milyen hatással van a mikroműanyag a teknőstojásokra.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.