Az állami gondozott gyermekek javára lemond a jelöltjei után járó, fejenként egymillió forintos állami kampánytámogatásról az Európai Baloldal – Magyarországi Munkáspárt 2006 – közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

Azt írták, nem kérik a jelöltjeik után járó, fejenkénti egymillió forintos támogatást, ehelyett azt kérik, hogy az összeget utalják át az államilag gondozott gyermekek támogatására.

"Ily módon kívánunk egyrészt tiltakozni a gyűlöleten alapuló politikai kampánybohózat ellen, amelyben nem szándékunk részt venni, másrészt felhívni a társadalom figyelmét a tragikus szociális nyomorra, amely a gyermekeket sem kíméli" – írták közleményükben.

Hozzátették: "a válságot nem a neoliberális megszorítások fogják kezelni, hanem a szociális válságkezelő program és Európa szociális átalakítása". Úgy vélték, a jelöltek után járó kampánytámogatás "ráadásul nem kis pénz, amely rengeteg rászoruló gyermeknek segíthet".

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu kedd délelőtti adatai szerint az Európai Baloldal – Magyarországi Munkáspárt 2006 nevű jelölőszervezetnek egy, az egyéni választókerületi választási bizottság által nyilvántartásba vett jelöltje van: Havránek Ferencet a hódmezővásárhelyi választókerületben vették nyilvántartásba. A pártnak további öt jelöltje van bejelentve a választási bizottságoknál, az ő nyilvántartásba vételükről egyelőre nem született döntés.

A kampányköltségekről szóló tavalyi jogszabály szerint az országgyűlési képviselők általános és időközi választásán minden egyéni választókerületi képviselőjelölt a központi költségvetésből juttatott egymillió forintos támogatásra jogosult.

A támogatás kizárólag a választási kampányidőszak alatt, a választási eljárásról szóló törvény szerinti kampánytevékenységgel összefüggő dologi kiadások finanszírozására fordítható, például plakátra, politikai hirdetésre, választási gyűlésre. A pénzt a jelöltek kincstári számlán kapják meg, amelyről készpénz nem vehető fel. A jogszabály szerint a jelöltek a kincstárnak nyilatkozhatnak arról, hogy lemondanak erről a támogatásról és a jelölő párt rendelkezésére bocsátják.

Ha a jelölt a szavazás előtt kiesik – például azzal, hogy lemond a jelölésről vagy elveszíti a választhatóság jogát – vissza kell fizetnie a központi támogatást. Annak a jelöltnek is vissza kell fizetnie az egymillió forintos támogatást, aki elindul a választáson, de nem szerzi meg az egyéni választókerületben leadott érvényes szavazatok legalább 2 százalékát.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Érdekes lesz mert a Szocdemek is azt mondják nem kampányra használják. Pedig a rendelet úgy szól ha nem érik el az 1%-ot akkor vissza kell fizetni a pártoknak. Ja és kincstári kártyát kapnak amit másra nem ruházhatnak át.
Desischado
Olvastam a progijukat, és nagyon tetszenek!
vidi500
Szép gondolatok. Az a baj, kevesen vannak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok