A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a jövő héten postázza azoknak a külföldön élő magyar választóknak a szavazási levélcsomagját, akik levélben voksolhatnak április 6-án.

A tavaszi országgyűlési választáson a külföldön élő, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak, de csak az országos pártlistákra, ehhez azonban előbb regisztrálniuk kell az NVI-nél (március 22-én 16 óráig).

Azoknak, akiket az NVI már felvett a levélben szavazók névjegyzékbe, és azt kérték, postán juttassák el hozzájuk a szavazási levélcsomagot, már a jövő héten – a levélben szavazás szavazólapjának elkészülte után – postázza az NVI a csomagokat.

A szavazási levélcsomag tartalmazza a levélben szavazás szavazólapját, ami eltér a magyarországi szavazás szavazólapjától: a voks elhelyezésére szolgáló kör a szkennelés megkönnyítése érdekében zöld színű, illetve nincs helye a bélyegzőlenyomatnak.

A csomag tartalmazza továbbá a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozat nyomtatványát (ez az úgynevezett azonosító nyilatkozat), a szavazólap elhelyezésére szolgáló belső borítékot, a válaszborítékot (ez a Nemzeti Választási Irodának van címezve), valamint a szavazás módjáról szóló tájékoztatást.

Azok a levélben szavazók, akik azt kérték, hogy személyesen vehessék át a szavazási levélcsomagjukat, március 22-étől tehetik ezt meg (megjelölésük szerint) az országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, a kijelölt külképviseleteken (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Eszék, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár) vagy a kijelölt, határ menti településeken (Barcs, Battonya, Beregsurány, Biharkeresztes, Bódvaszilas, Csengersima, Gyula, Fehérgyarmat, Komárom, Kőszeg, Létavértes, Letenye, Letkés, Makó, Nagylak, Nyírábrány, Nyírlugos, Putnok, Rajka, Rédics, Sátoraljaújhely, Tiszabecs, Tompa, Tornyosnémeti, Vámosszabadi, Záhony).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.