A "kormányváltó erők" szabad, polgári, nyugatos Magyarországot szeretnének, míg a jelenlegi miniszterelnök által elképzelt út nem vezet sehová: Orbán Viktor és kormánya úgy akar előremenni, hogy közben hátrafelé néz – hangoztatta Gyurcsány Ferenc csütörtök este egy százhalombattai lakossági fórumon.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnökét a helyi konferenciaközpontban mintegy 500 érdeklődő jelenlétében látta vendégül Pest megye 8-as számú választókerületének az ellenzéki összefogás színeiben induló képviselőjelöltje, Kuncze Gábor.

Gyurcsány Ferenc közel egyórás beszédében kijelentette: "történelmi útelágazáshoz érkeztünk", amikor a választóknak arról kell dönteniük, hogy kelet vagy nyugat, szabadság vagy rabság, illetve arról, létezhet-e erős ország "a jelenlegi nyomorúság közepette".

A volt miniszterelnök Kuncze Gáborral kapcsolatban úgy fogalmazott: "volt pár közös, szép évünk" a koalíciós kormányzásunk idején, amikor ha szóban megállapodtunk valamiben, akkor az úgy is történt. "Magyarország egyik legegyenesebb, legtisztességesebb politikusát Kuncze Gábornak hívják" – jelentette ki a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc élesen kritizálta Orbán Viktort, illetve kormánya "sehová sem vezető útját". "A józan meggyőződésünk, történelmi tapasztalatunk és európaiságunk is" tiltakozik Orbán és politikája ellen – jelentette ki, és annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy "nincs visszaút sem Kádárhoz, sem Horthyhoz". Hozzátette: az ország mára a legvidámabb barakkból a legcsalódottabb barakká vált, ezért épp ideje, hogy még több trianoni, illetve megszállási emlékmű állítása helyett szembenézzünk a jövővel.

A DK elnöke szerint Orbán azt szeretné, hogy "elveszítsünk mindent", amitől egyediek és sokszínűek vagyunk, miközben az általa sűrűn hangoztatott keresztényi viselkedésnek ellentmondva nem a megbocsátást, vagy a szeretetet gyakorolja. Dölyf, önzés és kioktatás – ezek a miniszterelnök legfőbb jellemvonásai – vélekedett.

"Ezek ne tanítsák erkölcsre a mi gyerekeinket" – hangoztatta Gyurcsány Ferenc, kiemelve, olyan helyzetet kell teremteni az országban, hogy a legszegényebb családok gyermekei is tudjanak nyelveket tanulni, s hogy a külföldi befektetők nyitottságunk miatt akarjanak idejönni.

A "kormányváltó erők" terveiről szólva a szerinte nem "kockázatmentes", de mindenképp szükséges béremeléseket, a belső kereslet növelését, a leggazdagabb és legszegényebb réteg között lévő kilenc és félszeres jövedelmi különbség csökkentését, illetve az Európához való tartozás erősítését említette a volt miniszterelnök.

Nem lehet "mindenkinek mindent megígérni (…), pláne, hogy győzelemre készülünk" – tette hozzá a DK elnöke, aki arra biztatta a jelenlévőket, hogy merjék választani az Orbán-kormány "sehová sem vezető útjához" képest a másik utat.

Kuncze Gábor, a  baloldali összefogás országgyűlési képviselő-jelöltje a körzetében eddig tartott fórumokon tapasztaltakról szólva egyebek mellett azt mondta: az emberek reményvesztettek és félnek, ami szerinte tűrhetetlen. Példaként hozta fel, hogy a "kiszolgáltatott" pedagógusokkal szinte csak titokban lehet találkozni, s tüntetni sem mernek elmenni, mert tartanak a kirúgásuktól. "A nemzet rabszolgáihoz" hasonlóan a tetemes pénzkivonást elszenvedő egészségügyben dolgozók, vagy a már-már sebészorvost is magukkal vinni kényszerülő betegek és a fizetőképes keresletet nélkülöző vállalkozók sincsenek jobb helyzetben – mondta. Eközben Simicska Lajos percenként egymillió forintnyi közbeszerzést nyert el csak tavaly – mutatott rá a szerinte kiáltó ellentétekre az ellenézki politikus, aki sikerpropagandának, agymosásnak nevezte az Orbán-kabinet által hangoztatottakat.

A Simon-ügyre utalva Kuncze kijelentette: hol van ez azoknak az ügyéhez képest, akik a Simon-féle összeg kétszázszorosát vágták zsebre a "gázbiznisszel". Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "vasvillával kell kitaszítani a politikából azt, aki arra számít, hogy négy év alatt milliárdossá lehet válni".

Az április 6-i választás kimenetelét latolgatva Kuncze Gábor azt mondta: ő megelégszik a "gondolkodó emberek" szavazataival.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kukac50
Orbán még azt sem tudja merre van előre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.