A látássérült választópolgár Braille-írással ellátott szavazósablont vehet igénybe a voksoláson annak érdekében, hogy önállóan adhassa le szavazatát.

Ilyen sablon azonban csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár azt előzetesen igényelte péntek délutánig. Az NVI összesítése szerint körülbelül másfélszáz választópolgár igényelt ilyen sablont.

A Braille-szavazósablon olyan kartonból készített tasak, amely a szavazólap szövegét tartalmazza, és azokon a helyeken, ahol a szavazólapon a szavazásra szolgáló körök vannak, a sablon ki van vágva.

A szavazólapot a szavazatszámláló bizottság becsúsztatja a sablonba, oly módon, úgy, hogy a sablon kivágásai sorban illeszkedjenek a szavazólapon feltüntetett, a szavazat elhelyezésére szolgáló körökhöz. Emellett a bizottság átadja a választópolgárnak a jelöltek, illetve listák felsorolását tartalmazó, Braille-írással készült tájékoztatót is.

A látássérült választópolgár a fülkében kitapogatja a sablon szövegét, illetve sorszámát és – az általa választott jelölt neve melletti kivágáson keresztül – a szavazólapon berajzolja az X-et.

A szavazást követően a választópolgár a szavazólapokat kiveszi a szavazósablonokból, borítékba helyezi (a boríték használata ebben az esetben sem kötelező, de a látássérült választópolgár esetében nagyobb a veszélye, hogy véletlenül úgy hajtogatja a szavazólapot, hogy boríték használata nélkül a szavazat láthatóvá válik), majd az urnába dobja, a szavazósablonokat és a tájékoztatót pedig visszaadja a bizottságnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.