A kormány nem rendelkezik ismert középtávú adópolitikai tervekkel, de annyi sejthető, hogy az elmúlt négy évhez hasonló nagyobb változások nem várhatóak – írja a Napi.hu.

A kormány saját bevallása szerint az adórendszeri változások az elmúlt két évben végbementek, azok finomhangolása is befejeződött – vagyis kész az új adórendszer. A korábbi jelzések szerint komoly változások már nem várhatóak, az irány változatlan marad. Középtávon folytatódik a személyi jövedelemadó csökkentése – Orbán Viktor miniszterelnök egyszámjegyű adóról beszélt egy rádióinterjúben, amely újabb évi 400-500 milliárd forintos bevételkiesést generálhatna költségvetésben. Kérdés, hogy amennyiben ez valóban komoly cél, honnan tervezik megteremteni hozzá a fedezetet.

Ugyanakkor a vállalkozások szempontjából folyamatosan felmerülő igény a bérterhek csökkentése – ám ezt nem szja-oldalról, hanem a társadalombiztosítási járulékok mérséklésétől remélik. Ugyanakkor a tb-járulékok jelenleg sem nyújtanak fedezett az egészségügyi és nyugdíjkiadásokra, továbbra is jelen van a költségvetési transzfer. Néhány alternatív adót – népegészségügyi termékadó (népszerű, de félrevezető nevén chipsadó), baleseti, biztosítási adó – ugyan becsatornáztak a tb-alapokba, ám ezek súlya elhanyagolható az évi 4800 milliárd forintos bevétel mellett, így érdemi járulékcsökkentésre a kiadások miatt nincs meg a mozgástér – olvasható a Napi.hu cikkében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.