Kábítószert találtak több, postán feladott csomagban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai Észak-Magyarországon, a hatóság pszichoaktív anyaggal való visszaélés miatt tett feljelentést – közölte Mező Gábor, a NAV Észak-Magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának főigazgató-helyettese szerdán, miskolci sajtótájékoztatóján.

Egy csomagot Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, kettőt pedig Nógrád megyében foglaltak le a pénzügyőrök, mindhárom esetben a feladó és a címzett is fiktív volt, így a csomag tulajdonosát még keresik – mondta az ezredes, hozzátéve: több ezer csomag előzetes vizsgálatát végezte el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal  az északi régióban ez év januárjától.

Mint mondta: az országos akciónak megfelelően – amelyben az illegális dohánytermékeket tartalmazó csomagok kiszűrése a cél – rendszeresen átnézik a pénzügyőrök a Magyar Posta és a különböző csomagküldő cégek által szállított küldeményeket.

A mostani ellenőrzéskor a NAV keresőkutyája három könnyű súlyú, de feltűnően magas értékmegjelöléssel ellátott csomagnál egyértelmű jelzést adott, ezért a pénzügyőrök röntgennel is átvizsgálták a küldeményeket. Bebizonyosodott, hogy valamiféle apróra vágott növényi származékot helyeztek el bennük, kisebb csomagokban, ezért a pakkokat visszatartották.

Mező Gábor emlékeztetett arra, hogy a jövedéki törvény felhatalmazást ad a pénzügyőröknek, hogy visszatartsa és elszállítsa azokat a küldeményeket, amelyekben feltételezhetően kereskedelmi mennyiségű adózatlan termék van. Erről végzésben értesítik a csomag feladóját, akinek jelenlétében kerülhet csak sor a csomag felnyitására – tette hozzá.

A most lefoglalt csomagok esetében azonban fiktív volt a feladó és a címzett is, az egyik csomag feladójának például egy budapesti bank címét tüntették fel.

A lefoglalt, összesen 700 gramm súlyú növényi anyagról a szakértők megállapították, hogy kábítószer.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.