Ahogy azt már tavaly év végén megírtuk: egyre kevésbé éri meg bankbetét tartani. A tendencia nem fordult meg, a lakosság bankbetétállománya az év első felében továbbra is rohamosan csökkent. Ez pedig se a bankoknak, se az országnak nem jó. A betéti állomány apadása sem kedvez sem a bankoknak, sem az országnak. A romló hitel-betét arány miatt a bankoknak kevesebb lehetőségük van hitelezni, a statisztikák pedig azt mutatják, hogy az MNB hitelprogramja sem fut már olyan jól, mint a tavalyi évben (ez elsősorban a szűkös hitelkereslettel magyarázható). Várhatóan a bankoknak súlyos veszteséget kell majd realizálniuk a devizahiteles csomagok miatt. Még a legoptimistább forgatókönyv is 400 milliárd forintos vesztességgel számol, de durvább esetben ennek duplája is lehet a veszteség, amely már a pénzügyi stabilitást is veszélyeztetheti.

Forrás: tenytar.blog.hu
Feltöltő: gibgab
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szandokan
Erről van szó pontosan. A sok felelőtlen devizahiteles mentőcsomagját azok fogják megszívni, akik eddig is csak fialtatták a pénzüket. Mondom, ez az első igazán rossz döntés Orbánéktól. Más országok bankjaiban azonban vannak lehetőségek, nem is kicsik, szerencsére.
kkalman
@szandokan: Nemcsak a devizahitelesek az okozói a kamatok csökkenésének. Hosszú ideje csökkentik a devizahitelesektől függetlenül a jegybanki alapkamatot. Jelenleg ha betétkönyvbe teszel 1.000 Ft-ot, év végén kapsz rá, miután az adókat is levonták 14,72 Ft-ot. Ez még viccnek is sovány. Ennél a nem egészen 1,5%-os kamat a tényleges, nem a kozmetikázott, infláció mértékét sem éri el. A betétes örülhet a végén, ha ki szeretné venni a pénzét a bankból, legalább az ezresét visszakapja.
Az országnak meg egyáltalán nem jó, ha a betétesek külföldi bankokba viszik a pénzüket, mert ott vannak lehetőségek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.