Pécs híres sétálóutcájában kapott életnagyságú, bronzból készült szobrot Weöres Sándor költő. Az ünnepélyes avatást egy tüntető zavarta meg bekiabálásokkal, majd fehér port öntött szoborra – írja a bama.hu.

Kligl Sándor szobrászművész a pécsi önkormányzat megrendelésére készítette el a köztéri alkotást, amely az irodalmárt egy kávéházi asztalnál ábrázolja. A keddi ünnepséget Böszörményi István szobrászművész bekiabálásokkal zavarta meg, majd az alkotás leleplezése után arra fehér port, feltehetően lisztet szórt.

Berágtak egy szobron Pécsen, liszttel öntötték le

Az eseményt megelőzően az egyik közösségi oldalon több pécsi művész és értelmiségi nemtetszésének adott hangot, a vélemények szerint a szobor nem illik a pécsi városképbe, az alkotást egyesek giccsesnek tartották. Többen már akkor jelezték: részt vesznek az avatáson és nemtetszésüknek adnak hangot.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere azt mondta: minden véleményt tiszteletben tart, de a köztéri alkotások rongálását, meggyalázását elítéli. Hozzátette: Pécsen a most átadott Weöres-szobor az egyetlen, amely a megmintázott alakot hagyományos szituációban ábrázolja, így kuriózumnak számít.

A pécsi önkormányzat a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert ötmillió forintos támogatásból és 13 millió forint saját erőből finanszírozta az alkotás megvalósítását.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Feraj49
Talán egy kis információs adalékkal szolgálhatok mi mért is történt. Aztán ítélje meg mindenki a történteket maga .
Pécsett is sok mindenre kellene a 18 millió forint.Itt is műtétek maradnak el,nagy munka nélküliség.Hány közmunkás bére is ? Ennyi pénzből már egy kisüzemet is létre lehetett volna hozni,vagy néhány műtétet megcsinálni. A házadót sem töröltette el Páva,amit egyedül az országban ő vezettetett be,és továbbra is fizetni kell.
A szobrot egy szegedi szobrásszal készíttették,akinek a felesége államtitkár.Szinte minden új szobor megrendelést ő kap,több tízmilliós bevétel egy-egy szobor után
/már kb. vagy 30 darabot csinált/,míg a helyi szobrászok megrendelés nélkül maradnak,mert nem FIDESZ tagok.
Más mit csinálhatott volna ? Csak így tudott figyelemfelkeltő lenni.Lehet elítélni,de Ő a jelenség ellen próbált tiltakozni,mert minden másfajta tiltakozás FIDESZ-nél minden süket fülekre talál.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Feraj49
@Főlökött: Egyetértek. Nem akartam túl hosszúra nyújtani a szálakat. Egyébként jellemző a város vezetőire,miért fizetnek közpénzből.A 23 millió+ a 18 millió stb,stb. forintot. Mennyi ember éves bére.De ez kit érdekel.Munkahely teremtésben lennének ilyen szorgalmasak ! Közben Pécsett a legmagasabbak az adók is, valamint a parkolási díj ,stb. Elgondolkodtam,vajon a majdnem lefelé mutató ujj most a "végünket" szimbolizálja ? Esetleg Isten ujja mindent elér?
Főlökött
@Feraj49: Amit a buszokkal kapcsolatban műveltek...bűncselekmény hegyek voltak...és senki nem foglalkozik vele! Érdekes mód. Mindenki által hozzáférhetőek voltak a dokumentumok. Itt is vártak a feljelentésre :) pedig volt, összesen 6 db feljelentés - amit olvastam, de néma csend van róla !!! Nagyon hallgatnak, ezen témában!
Mecsekbusz honlapján fenn volt az összes közokirat és magánokirat, ami a kiszervezés után született, pdf. formátumban. Még jó, hogy lementettem, mind :) Biztos, ami biztos. A nagy vezetés pedig sunnyugott, menekült, mivel rázós volt a téma, nem is kicsit az.
Az az ÁS. aki most vezeti a Tüke céget, saját magának bérbe adta a 162-167 db buszt. Érdekes felállás nem ? Az amortizációs összeg 10-édért írt alá szerződést.
Zsolnay-ról már nem is beszélve, a halom lejárt hiteleivel.

Azóta is alákarcoltak jónéhány hitelszerződést, csak a korlátozásokat kikerülve, nem az Önkormányzat, hanem annak 100%-os tulajdonában lévő cégek vették fel a hiteleket. 20-30 milliárdnál tartunk ? Sacc/kb :(
Ezen bandának máshol lenne a helye...
Feraj49
@Főlökött: Mi tudjuk mik történtek,és nem felejtünk ! Sajnos mások nemigazán .Látod újra megválasztották,mert egy rakás "birka" nem ment el szavazni ,csak béget.
gulyasgyula
@Feraj49: Talán megkellene próbálni a polgármester ellen tüntetni , most kezd ez divatba jönni ..Hátha ettől egy kicsit vissza fogná magát ..
Főlökött
+találtam, még fenn van, aki tisztában akar lenni Pécs buszos cégeivel, jó olvasgatást :

mecsekbusz.eu/files/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.