Egyes értesülések szerint az ügynökvádba keveredett Lehel László érdeklődését nemcsak a Magyar Nemzet munkatársa, hanem Vujity Tvrtko is felkelthette.

Továbbra sem tudni, valóban az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője volt-e a Filozófus fedőnevű ügynök. A Magyar Nemzet írta meg: levéltári iratok utalnak arra, hogy evangélikus lelkészként beszervezte Lehel Lászlót a Kádár-rendszer titkosszolgálata. Az érintett egyelőre nem reagált az ügynökvádra, csak annyit közölt vasárnap: 2017. május 1-étől felfüggeszti elnök-igazgatói tevékenységét, hogy magánemberként reagálhasson az őt ért támadásokra.

A Magyar Nemzet szerint arra sincs még válasz, hogy pár éve valóban Lehel László közölte-e levélben az észak-koreai hatóságokkal: a lap egy szeretetszolgálat önkénteseként oda látogató munkatársa, Lukács Csaba segélymunkásnak álcázott újságíró, aki rossz színben tüntetheti fel az ország diktátorát. A levél nyomán csak a szerencsének volt köszönhető, hogy Lukács Csaba nem került munkatáborba, illetve nem végezték ki Észak-Koreában.

Egyes hírek szerint Lukács Csabán kívül felkelthette Lehel László érdeklődését Vujity Tvrtko észak-koreai látogatása is, aki korábban filmet készített az ottani állapotokról. Vujity Tvrtko azonban a Magyar Nemzetnek azt mondta: ezt nem tudja megerősíteni, mert ő semmilyen vele kapcsolatos levelet nem látott. A cikkben leírtak mélyen megdöbbentették, a lapban megjelentekhez egyelőre semmit nem akar hozzáfűzni.

Vujity Tvrtko neve is bekerült az ügynökvádba keveredett lelkész ügyébe

(Fotó: Vujity Tvrtko official/Facebook)

Az állítólagos Lehel-féle levéllel, illetve az ügynökváddal kapcsolatban Szent-Iványi István, a parlament külügyi bizottságának egykori szabad demokrata elnöke arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy ez nem a titkosszolgálatok közötti együttműködésről, hanem a segélyszervezetek közötti rivalizálásról szól.

Kovács László volt szocialista külügyminiszter azt közölte: Lehel László ügyével kapcsolatban nem rendelkezik információkkal.

A parlament külügyi, valamint nemzetbiztonsági bizottsága is vizsgálná az Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységét. A lap szerint kedden ülésezett ugyan a külügyi bizottság, de az Ökumenikus Segélyszervezet ügye nem került terítékre. Németh Zsolt elnök szerint azért, mert eddig egyetlen bizottsági tag sem kezdeményezte ennek tárgyalását. Ha ezt megteszi valaki, a bizottság megvitatja az ügyet – tette hozzá.

A szocialista Mesterházy Attila azt ígérte: kezdeményezni fogja, hogy a bizottság vizsgálja ki az Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységét.

Gyöngyösi Márton, a bizottság Jobbikos alelnöke pedig arról beszélt, pártja a nemzetbiztonsági bizottságnál kezdeményez eljárást az ügyben – olvasható a cikkben.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Ez az ügy azért megér egy alapos vizsgálatot, ebben nem puszta rivalizálásról van szó!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.