A Kárpát-medencétől nyugatra egy magassági hidegörvény helyezkedik el. Ennek előoldalán váltakozó nedvességtartalmú, továbbra is meleg, labilis légállapotú léghullámok érkeznek térségünk fölé. Főként a Dunántúlon, és a középső országrészben várható zápor, zivatar.

A Dunántúlon zivatarok tombolnak, délkeleten akár 34 fok is lehet

A Dunántúlon az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett csak rövid napos időszakok lehetnek, ott, majd a középső országrészben is többfelé alakulhat ki zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, és csak helyenként alakul ki zápor, zivatar. Megélénkül, néhol meg is erősödik a délkeleti, keleti szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon 21 és 26, másutt 27 és 34 fok között alakul. Késő estére 17 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Figyelmeztető előrejelzés:

Ma az előző naphoz hasonlóan délelőtt, kora délután még jellemzően heves események nélküli zivatarok alakulhatnak ki a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén, majd késő délutántól, estétől nyugat, délnyugat felől intenzívebb zivatarok érkezhetnek és képződhetnek, amelyek éjfélig nagyjából a Duna vonaláig juthatnak el. Heves zivatarok kialakulására leginkább a Dunántúl nyugati felén lesz esély, ahol viharos (>60-70, néhol akár >80-90 km/h) széllökések, felhőszakadás (rövid idő alatt 20-40 mm, néhol ezt meghaladó csapadék) és jégeső (esetleg ~2 cm átmérő) is lehet.

A jelenlegi számítások alapján – jelentős bizonytalanság mellett – napközben (késő délelőtt, kora délután) átmenetileg jelentősen csökkenhet a zivatarok száma.

Megjegyzés: délkeleten a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot.

(met.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.